AdobeStock_113452033-1600x1067-1-900x600

Tid til tapas – en oplevelse for alle

Det siges, at en god idé skal deles, så selvfølgelig skal så mange så muligt også have glæde af et godt måltid. Ja, det er næsten ikke tilstrækkeligt at kalde det for et måltid, men snarere en oplevelse, for intet indkapsler det spanske køkken bedre end tapas. Denne herlige spise der om noget giver Spanien sin kulinariske berettigelse.

Store, stegte rejer i hvidløgsmarinade, små stykker blæksprutter i forskellige former, et overdådigt udvalg af oste og pølser samt små braste kartofler med delikate sauce. Tapas er så indgroet en del af det spanske køkken, at det fremstår pudsigt, at ingen er helt sikker på oprindelsen.

Ordet tapas kommer af det spanske verbum tapar, der betyder at dække, og der findes mange historier om, hvordan tapas kom til verden. Én historie går på, at små, sydspanske bodegaer benyttede et stykke brød med et stykke lufttørret skinke til at sørge for, at fluer ikke fløj ned i glasset, når deres gæster sad og spiste. En anden historie lyder, at det var Kong Alfonso d. 10., der i trettende århundrede beordrede barerne at byde deres kunder noget brød og pålæg, når de drak alkohol, så de ikke skulle blive sanseløst berusede.

Uanset hvordan konceptet tapas opstod, så er det en del af den spanske kultur og sjæl, og det er siden blevet perfektioneret med årene. En hver lille bar med respekt for sig selv har altid 8-12 tapas klar til at nyde, og hver region har deres helt små egnsretter.

Men tapas er mere end bare et stykke hvidt brød med pålæg. Så meget mere. Det kommer i alle afskygninger og smagsvarianter, og det føles som om, at der hele tiden bliver opfundet nye.

Den måske mest klassiske tapas er den lufttørrede skinke, der smelter på tungen, når du tager en bid. Der er også de sprøde og varme patatas bravas,  små braste kartofler, med en stærk og letkrydret salsa, der er ideelle til at dele med vennerne og familien som en forret eller, hvis I bare skal have stillet sulten i en fart.

Måske du også har prøvet de klassiske croquetas, de små kartoffelkroketter, der kommer i mange varianter, hvor særligt de med skinke og ost er populære, ligesom den spanske omelet, tortilla española, også er pligtspise, når du er på de breddegrader.

AdobeStock 102330014

 

Fra syd til nord – alt på et bord

Spanierne er et kærligt og gæstfrit folkefærd, og de elsker at mødes mange mennesker, hvad enten det er hverdag eller weekend, bestille en mase små retter til at dele og sidde timevis og hygge sig på de mange barer og cafeer.

Overalt i Spanien kan du få tapas, men lad os begynde tapasrundturen i det sydlige Spanien. Andalusien siges at være den spanske hovedstad, når det kommer til denne ædle spise, og derfor har de også nogle af de mest lækre delikatesser, du kan forestille dig. Malaga er således meget mere end gyldne sandstrande, for det er også hjemsted for kulinariske oplevelser i hobetal. Her finder du alt lige fra den lille lokale chiringuito med de traditionelle tapas som de grønne, saltede peberfrugter og friturestegte blæksprutteringe til de mere eksklusive tapasbarer, der er Michelinstjerner værdige.

Flere af dem har sit udspring omkring det historiske Atarazanas marked, hvor du udover at kunne købe lokale og friske råvarer i de mange opstillede boder også kan nyde flere lækre tapas. Hvis du vil prøve kræfter med alt godt fra havet, er Marisquería Casa Vicente lige sagen, og det er en af de steder, hvor både kvalitet og kvantitet går hånd i hånd.

Alle de små fiskeretter er frisk tilberedte, og særligt deres store, ekskvisitte rejer kan få tænderne til at løbe i vand. Og apropos signaturretter, så kan du heller ikke for alvor påstå, at du har været i Malaga, hvis du ikke har prøvet egnens berømte, rabo de toro. En oksehale i små portionsanretninger, der er så mør og smagfuld, at du næsten ikke kan tro det.

Længere nord på er Valencia hjemsted for paellaen, men det betyder langt fra, at det er den eneste ret, de excellerer i. Godt nok kommer paellaen også i små tapas størrelser på de fleste barer, men Valencia har mere at byde på. Hvor det i Malaga var Atarazanas markedet, er det Mercat central, der er arnestedet for gastronomiske oplever i Valencia. Her kan du finde utallige små tapasbarer, og flere af dem har muslinger og sepia (blæksprutte), som deres speciale.

Inde mellem Valencia og Malaga ligger den skønne provins Alicante, der har ladet sig inspirere af de to forskellige køkkener i naboprovinserne. For Alicante kan bestemt også være med, når det kommer til flot anrettede fiskeportioner, og med jævne mellemrum afholdes der deciderede tapasruter, hvor de lokale og de mange besøgende begiver sig rundt til de talrige barer, der dyster i at levere de bedste tapas.

Mavi er en af de mest velkendte tapasrestauranter i Alicante med sine fisk og skaldyr, mens det også er værd at nævne Aire tapas bar, der som navnet måske antyder ligger ved lufthavnen. Det er den kendte  spanske kok Quique Dacost, der blandt andet har en to-stjernet Michelin restaurant ikke langt derfra, der har åbnet denne tapasperle, hvor alverdens muslinger er på menuen.

AdobeStock 222097619

 

Små spyd, store oplevelser

I samme kategori som tapas finder vi pintxos. En lille, lækker snack serveret på et stykke brød med en tandstik, der særligt er populært i det nordlige Spanien og Baskerlandet. Men denne populære spise, som du ofte vil se stå fremme på bardisken, har bredt sig til resten af Spanien og ikke mindst Barcelona, der har den vel nok bedste pintxosgade i hele Spanien.

Carrer del Blai er navnet på den omtrent 400 meter lange gade, hvor samtlige bygninger er små restauranter. Om sommeren er der propfyldt i gaden. Folk sidder enten ned på stole og borde, der er opstillet på vejen eller står op og spiser en pintxo det ene sted, før de bevæger sig videre til den næste restaurant, mens der er en summen af liv og glade dage.

De bedste af barerne finder du i begyndelsen af gaden med de laveste husnumre, og her er der ingen grænser for innovationen og mængden af mad, der kan serveres på bare en lille skive brød. Det er således ikke unormalt at få en pintxo med op til en håndfuld af ingredienser på et og samme spyd.

Men Barcelona kan selvfølgelig også levere, når det kommer til tapas. Fra de småsnuskede steder som Can Eusebio, hvor du kan spise dig mæt for under 15 euro til den måske bedste restaurant af dem alle. Tickets.

Glem for en stund Lionel Messi og Gaudi, og lad i stedet dine smagssanser gå på oplevelse i en overdådig menu, hvor du både bliver budt på østers, trøfler, hummer, kaviar og meget, meget mere. Stedet er så populært, at der er en lang venteliste, så det anbefales, at du booker plads i hvert fald en måned i forvejen, og så skal du huske at sætte flere timer af til dit besøg. Du skal også have den lidt større pengepung med, men det er ikke for ingenting, at Tickets er blevet tildelt en Michelin-stjerne.

Men tapas er selvfølgelig ikke kun for de fastboende spaniere. Også på Mallorca og Gran Canaria har de taget denne fantastiske spise til sig.

På Gran Canaria arrangerer de i det historiske område Vegueta i hovedstaden Las Palmas hver torsdag La Ruta del Pincho, hvor du kan tage med de lokale rundt på nøje udvalgte tapasbarer og prøver specialiteter som deres berømte svampe, ligesom de klassiske smagsrige og krydrede pølser som eksempelvis chorizo er yderst populære.

Nogenlunde samme koncept kører de i Palma på Mallorca, hvor La Ruta Martiana finder sted hver tirsdag. Her kan du blandt alle de barer og restauranter der er med i ordningen nyde en tapa og lidt at drikke for en pris på mellem 2-3 euro, for tapas er for alle.

For de lokale, for turisterne, for dem der skal have noget hurtigt at spise, og for dem der gerne vil prøve en masse små retter. Tapas er ganske enkelt Spanien, når det er bedst.