Spaniens økonomi er meget mere end bare turisme og ferieboliger

By marts 1, 2023 4 min læsning
Blog spaniens oekonomi

I et stort land med store kontraster og forskelle både geografisk og socialt er der selvfølgelig mange vigtige industrier, der har stor indflydelse på økonomien.

Vores kunder spørger ofte, hvad Spanien ellers tjener penge på end turisme og ferieboliger.

Men det er klart at når den spanske økonomi er temaet, kommer vi selvfølgelig ikke uden om at tale om turisme og byggebranchen. Når 2018 er overstået, vil 81 millioner turister have besøgt Spanien, 0,8% færre end i 2017, men turisterne har været lidt mere generøse og brugt 90.000 millioner euro, 3% mere end i 2017.

Meget af grunden er sandsynligvis, at forbrugerne generelt ved, at dette er et land med mere sol og strand. Myten om at Spanien ikke er andet en tapas, tyrefægtning og flamenco dansere har længe været noget der hører fortiden til. Mange er overraskede over, at der i alt i Spanien er 47 steder, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Danmark har til sammenligning 7 steder, Sverige har 14 og Norge har 8 steder.

Spanien har kapaciteten til at være vært for turismen med sine 46 lufthavne, mere end 16 tusinde kilometers jernbane, verdens næststørste linje med højhastighedstog (kun overgået af Kina) og mere end 166 tusind kilometer af veje. Spaniens infrastruktur er med andre ord blandt verdens bedste.

Gastronomi og landbrug

For nyligt blev priser uddelt i form af Michelin-stjerner, og i Spanien finder vi i alt 248 Michelin-stjerne restauranter, hvoraf elleve af dem har tre stjerner. Danmark har til sammenligning 31 stk.

Halvdelen af al olivenolie produceret over hele verden kommer fra Spanien. Med en produktion på over 1,5 millioner tons Spanien er det land i verden, der både producerer og eksporterer mest olivenolie. Derudover spises produktionen af oliven. 2,5 millioner hektar jord er plantet med oliventræer.

Spanien er det land i verden, der eksporterer mest vin. Frankrig og Italien tilsammen producerer kun halvdelen. Frugter og grøntsager er også en vigtig eksportvare. Intet land i Europa producerer og eksporterer flere frugter og grøntsager end Spanien, på verdensplan er de kun slået kun af Kina og USA.

Sundhed og Velvære

Spanien har også førstepladsen i EU med hensyn til forventet levetid ifølge en ny undersøgelse udgivet af OECDE og Europa-Kommissionen - med 86,3 år for kvinder og 80,5 år for mænd. På verdensplan er spanierne efter Singapore, Japan og Schweiz, men Spanien er udråbt til at have verdens højeste forventede levetid i år 2040, ifølge en artikel i det medicinske tidsskrift ”The Lancet”.

Hvis vi skal tro på Bloombergs sundhedsindeks, er Spanien rangeret nummer 6 som verdens sundeste folk, Ligeledes vil Spanien afsætte et årligt indeks på 3 pladser, der offentliggøres årligt, hvor de rangerer sundhedsvæsenets effektivitet i 56 udvalgte lande baseret på økonomi og befolkning. Derudover er spanierne helt på toppen når det kommer til organdonation. Sundhedsvæsenet fungerer således, og modellen for finansiering og drift eksporteres til mange andre lande. Pilen peger også op for Spanien inden for pleje, wellness og sundhedsturisme.

Byggeri, anlægning og teknik

Spanien har toppositioner i verden med sine kontraherende virksomheder og licenshavere både i mængde og fakturering. Planlægning og udførelse af lufthavne, højhastighedstog og konstruktion og licensiering af motorveje.

ACS, firmaet der er ejet af Real Madrid-chefen Florentino Perez, er blevet rangeret som verdens bedste internationale jernbane- og infrastrukturbygningsvirksomhed for syvende år i træk. Konkurrenten Abengoa, der også er spansk, er i færd med at bygge og implementere verdens største afsaltningsanlæg i Abu Dabi, som har kapacitet til at bortskaffe 900.000 kubikmeter vand om dagen.

Spansk bilindustri

Når år 2018 er overstået, er der produceret ca. 3 millioner køretøjer i Spanien.

En stigning i produktionen på 1,7 % i forhold til 2017.

Det er ikke kun Seat der bygges i Spanien, men al produktion af Opel Crossland og Mokka kommer fra fabrikken i Zaragoza, og hele verdens Renault Alaskan kommer fra fabrikken i Barcelona. På samme måde har både Mercedes, Audi og VW montering og produktion i Spanien. I Valencia finder vi en af Europas største Ford-fabrikker.

Miljø, vand og energi.

Solenergi, vindkraft, vandkraft og bioenergi er sektorer, hvor Spanien arbejder hårdt for at konkurrere med Norge, Costa Rica og Portugal, tre af de seks lande i verden, hvor 100 % vedvarende og ren energi er et mål. Spanien investerer stærkt i vindgeneratorer, teknologi som flydende solpaneler, termoelektricitet og vandkraft. Der er et enormt vækstpotentiale i denne sektor, da energibehovet vokser, især nu hvor vores afhængighed af fossile brændstoffer ikke kan fortsætte.

Når det kommer til afsaltning af havvand, har vi igen basale behov i kikkerten, som dækkes af Spanien. Denne ekspertise er også eksportprodukt til afsaltning af havvand ved osmose lavet i Spanien som allerede fungerer i Ghana, Algeriet, Kina og Indien.

Tekstil, mode og fodtøj

Det er imponerende, at Spanien har mere end 20.000 virksomheder registreret i produktion af mode, tekstil og fodtøj.

Alene Inditex, selskabet bag bl.a. tøjmærket ZARA, har mere end 7.000 forretninger i 93 lande. Dette gør det til verdens mest udbredte og verdensomspændende modehus.

Bank

Desuden ligger euroområdets største bank i Spanien, Banco Santander har hele 128 millioner kunder, 188.000 ansatte og svimlende 1,44 milliarder euro i aktiver.

Så jo, der er mange andre ting som spanien kan være stolte af end blot turisme og ferieboliger