Spanien er verdens sundeste land i verden at leve i

By juni 1, 2022 2 min læsning
Blog det spanske sundhedsvaesen

Måske er det noget i gazpachoen eller paellaen, der gør at Spanien nu kan kalde sig verdens sundeste land at leve i.

Det kan det i hvert fald ifølge 2019-udgaven af Bloombergs, som rangerer 169 økonomier i henhold til faktorer, som bidrager til det generelle helbred.

Indekset klassificerer nationer baseret på variabler, herunder forventet levetid, mens der pålægges sanktioner på risici som tobaksbrug og fedme. Det tager også hensyn til miljømæssige faktorer, herunder adgang til rent vand og sanitet.

Spanien har den højeste forventede levetid ved fødslen blandt EU-lande. Spanien kan i 2040 forvente at have den højeste forventede levetid i verden på næsten 86 år efterfulgt af Japan, Singapore og Schweiz, ifølge University of Washington Institute for Health Metrics and Evaluation.

Ifølge Det Europæiske Observatorium for Sundhedssystemers anmeldelse af Spanien, er der blevet noteret et fald i det sidste årti i hjerte-kar-sygdomme og dødsfald forårsaget fra kræft.

Spisevaner

Forskere siger også, at Spaniernes spisevaner er med til at hæve sundhedsniveauet. Deres middelhavsdiæt suppleret med ekstra jomfruolivenolie eller nødder er en direkte årsag til dette, "Ifølge en undersøgelse ledet af University of Navarra Medical School.

Analyse

Bloomberg vurderede sundhedsvariabler og risici, der spænder fra adfærdsegenskaber til miljøegenskaber. Indekset indeholder kun nationer med mindst 0,3 millioner indbyggere og tilstrækkelige data. 169 WHO-stater opfyldte kriterierne for at blive inkluderet.

Danmark er iøvrigt gået 3 pladser frem på listen ift sidste analyse og er nu på 25 pladsen over verdens sundeste lande at leve i.