Spanien dominerer Europas gourmetscene med 45 restauranter i top 150

By juni 3, 2025 2 min læsning
artikel

Spanien har for alvor cementeret sin rolle som Europas gastronomiske stormagt. Hele 45 spanske restauranter har fundet vej til den anerkendte OAD-liste over kontinentets 150 bedste spisesteder – og placerer dermed landet solidt foran konkurrenter som Italien (24), Frankrig (16), Storbritannien (14) og Danmark (14).

Listen, udarbejdet af den indflydelsesrige guide Opinionated About Dining, tegner et klart billede: Spanien er ikke blot bredt repræsenteret – landet excellerer også helt i toppen. I top 10 finder vi både tre spanske og tre danske restauranter, hvilket gør både de rød-hvide og rød-gule farver stolte.

Europas mindste Michelin-restaurant på fjerdepladsen
Blandt de mest bemærkelsesværdige er den mikroskopiske restaurant Bagá i Jaén, der med blot 45 kvadratmeter og plads til 12 gæster er kåret som Europas fjerdebedste. Restauranten, ledet af Pedro Sánchez, bærer én Michelin-stjerne og to Repsol-sole – og har sat den andalusiske by på det internationale gourmetlandkort.

Alchemist øverst – Spanien tæt efter
Øverst på listen finder vi endnu engang danske Alchemist i København, der for femte år i træk indtager førstepladsen under ledelse af Rasmus Munk. Sverige og Tyskland følger, mens Spaniens øvrige top 10-bidrag – DiverXO i Madrid og Etxebarri i Baskerlandet – understreger nationens dybde og diversitet.

"OAD fremhæver Spaniens 'exceptionelle periode' inden for haute cuisine og roser landets restauranter for deres kreativitet, tekniske kunnen samt tætte bånd til lokale råvarer og traditioner.”

Gastronomisk styrke i hele landet
Spanien markerer sig ikke kun i toppen. 13 spanske restauranter er at finde blandt de 50 bedste, hvilket vidner om en bred og geografisk spredt gastronomisk styrke. Fra Barcelonas Disfrutar til Azurmendi i Baskerlandet og Quique Dacosta i Alicante – listen afspejler landets stilistiske spændvidde og kulinariske dygtighed.

Blandt årets højdespringere finder vi Osa i Madrid og Vandelvira i Baeza, som begge har avanceret markant. Samtidig holder klassikeren El Celler de Can Roca i Girona fast i relevansen med en flot 57. plads.

Listen blev offentliggjort ved en ceremoni på MOM Culinary Institute El Pardo og er endnu en bekræftelse af, at Spanien ikke blot leverer kvalitet, men også konstant fornyelse. Fra avantgarde-køkkenet i hovedstaden til nyfortolkede traditioner i nord og syd, fastholder Spanien sin status som en af verdens mest dynamiske madnationer.

👉 Klik her for den fulde liste med alle 673 restauranter