License of First Occupation forklaret

By januar 24, 2024 3 min læsning
sdcscd

Du har måske hørt udtrykket 'Licence of First Occupation' (LFO, forkortet) før og spekulerer på, hvad balladen går ud på. I Spanien er en LFO en stor ting, når du køber ejendom, især hvis den er off-plan. Det kan oversættes til ibrugtagningstilladelsen på dansk.

En LFO er et afgørende dokument ifm. køb af fast ejendom, der trækker en grænse mellem, hvad der er lovligt, og hvad der ikke er, generelt set. Selvom en LFO (normalt) ikke gælder for videresalgsejendomme (gensalg), er det et faktum, at købere efterspørger det mere og mere, især hvis en långiver er involveret.

I dette blogindlæg vil vi give en kort definition på, hvad en LFO er, og hvorfor den er så vigtig.

Definition

En License of First Occupation er et certifikat udstedt af et rådhus, som bekræfter, at en nybygget ejendom (off-plan) fuldt ud overholder alle planlægnings- og byggeregler og er egnet til at blive brugt som bolig. Det sikrer overholdelse af love om sundhed, adgang, sikkerhed, planlægning og konstruktion, og at ejendommen er blevet fuldstændig færdiggjort uden udestående arbejder.

En LFO tillader køber at bo lovligt i en ejendom.

En LFO er vigtig hovedsageligt af fire grunde:

Det giver et tjek på planlægningens lovlighed. En LFO betyder, at en bygherre har bygget boligen i overensstemmelse med rådhusets byggetilladelse samt med alle planlove - både nationale og regionale.

Det er påkrævet af forsyningsselskaber at have adgang til officielle forsyninger: vand, elektricitet og gas. Spansk lov kræver, at der gives en LFO til at tilslutte boligen til forsyningsnettet.

Långivere vil bede om det, hvis du har brug for finansiering. Banker vil også bede dig om en LFO. Selv ved videresalg af ejendommen kan din køber anmode om en kopi til sin egen långiver. Ikke at have en LFO betyder, at en ejendomshandel kan falde igennem. Også, hvis en ejer kræver at rejse finansiering mod det af en eller anden grund (dvs. sundhedsproblemer), vil hans långiver kræve, at han leverer en kopi af LFO.

Ferieudlejning. Hvis du ønsker at købe med udlejning for øje, er en LFO påkrævet af de regionale turistmyndigheder for at udleje din bolig på kort sigt som en feriebolig. Hvis din ejendom ikke har opnået tilladelse, vil du ikke være i stand til lovligt at udleje dit hus og kan blive mødt med enorme bøder, hvis du bliver taget. Bøderne for manglende overholdelse er sekscifrede i nogle regioner i Spanien.

Vores råd:

Generelt råder vi ikke vores kunder at købe projektsalg (nybyg), hvis bygherren ikke har opnået en License of First Occupation.

Ved køb af gensalgsejendomme er det vigtigt at bede en sælger om hans kopi af en LFO. Ældre ejendomme, opført før 1980, vil dog normalt ikke have en LFO til rådighed. LFO efterspørges af långivere for at finansiere realkreditlån.

Bolig-udland.dk og vores betroede advokater vil altid sørge for, at alt papirarbejde er i orden, og alt er gjort efter bogen når du handler fast ejendom i Spanien.