Hvordan fungerer ejendomsvurdering i Spanien?

By maj 31, 2023 3 min læsning
Shutterstock_317837429

Hvis du allerede ejer et hus i Spanien og overvejer at sælge, eller hvis du ønsker at købe et hus, er det vigtigt at vide, hvordan ejendomsvurdering fungerer her.

Ejendomsvurdering i Spanien er reguleret af en ministeriel bekendtgørelse godkendt i 2003, der fastsætter standarderne for "vurdering af fast ejendom".

Den spanske sammenslutning for værdianalyse (AEV) forklarer, at "Vurderingen af en bolig er at estimere den værdi, den har på markedet på vurderingsdatoen".

For at kunne værdiansætte en ejendom "skal der tages hensyn til normale og lokale markedsforhold, langsigtede holdbare aspekter, brugen af ejendommen på tidspunktet for vurderingen og dens tilsvarende alternative anvendelser".

Ejendomsidentifikation

Det første skridt, som ejendomsmæglerne tager, når de vurderer en ejendom, er at bekræfte, at huset eller lejligheden svarer til den samme i den officielle dokumentation, som skal ligge til grund for beslutningen om afdrag på realkreditlån, lyder det fra AEV. Tinsa, et professionelt ejendomsvurderingsfirma med base i Barcelona, bekræfter at det er vigtigt at verificere, at huset ikke har byplanmæssige problemer, der kan påvirke værdien.

Belægningsstatus

Næste skridt er at tjekke om huset er tomt, beboet af ejeren eller lejet, da alle disse faktorer kan påvirke værdien. Både AEV og Tinsa påpeger også, at hvis huset er under en form for beskyttelsesordning, vil dets pris blive begrænset af myndighederne.

Arkitektonisk beskyttelse

En anden faktor, der kan påvirke værdiansættelsen, er arkitektonisk beskyttelse. Det er vigtigt at vide, om der er nogen by bestemmelser, der gælder for ejendommen, da den kan have forskellige betingelser knyttet, såsom ikke at tillade boligudvidelser eller visse renoveringer.

Regulativ overholdelse

For at undgå nedrivning eller forhindre yderligere arbejder skal agenter også kontrollere, at ejendommen er opført i overensstemmelse med forskrifterne. Det betyder ifølge Tinsa og AEV, at vurderingsmanden skal opmåle husets overflade, tjekke ejendommens alder, se på fællesarealerne og analysere området. Endelig vil et teknisk team gennemgå og akkreditere alle de indsamlede oplysninger. En ejendom kan miste værdi, hvis den ikke lever op til reglerne.

Hvad er prisen på huset baseret på?

Når alle ovenstående punkter er blevet kontrolleret, kan agenterne fastsætte et prispunkt. Den mest almindelige måde at gøre dette på ifølge Tinsa er at sammenligne priser på andre lignende, der for nylig er blevet solgt, hvad angår størrelse, beliggenhed og stand.

AEV angiver, at beliggenhed, overfladeareal, alder og bevaringstilstand også påvirker den endelige værdiansættelse. Derudover vil andre aspekter blive taget i betragtning, såsom layout, eksistensen af elevatorer, udsigt og orientering, blandt andre.

Sådan vurderer du selv værdien af en ejendom

Hvis du gerne vil vide, hvor meget prisen på en bolig skal være, når du skal til fremvisning, eller du overvejer at sælge, og hvad du skal vide, hvad dit hus er værd, er der flere aspekter, du selv kan se på, uden hjælp af en agent.

Brug en prisestimator - Der er flere online prisestimatorer. Det vil give dig en idé om, hvor meget boligen tidligere er solgt for, og dens udlejningspotentiale.

Se hvad andre boliger i området er solgt for - Kig i ejendomsmæglervinduer og se hvilke priser nærliggende ejendomme går efter, det vil give dig en god idé om hvad din også er værd.

Overvej boligens alder - Ejendomme falder i værdi over tid. En ejendom, der blot er fem år gammel, vil være 85 procent af sin oprindelige pris, men efter 50 år falder det til 30 procent. Enhver ny renovering vil øge prisen igen, selvom det er en gammel bygning.

Se på størrelse, beliggenhed og stand - Større ejendomme er normalt dyrere, men det vil selvfølgelig afhænge af beliggenheden. For eksempel kunne en etværelses lejlighed i centrum af Barcelona koste det samme eller mere end en treværelses lejlighed i et ydre liggende kvarter. Tilstanden er også vigtig at bemærke. Ejendomme vil naturligvis være billigere, hvis de har brug for meget arbejde, sammenlignet med dem, der er blevet renoveret eller passet godt på.

Men hvorfor gøre alt dette selv når du kan få bolig-udland.dk der har 20 års erfaring til at lave den professionelle vurdering for dig gratis!