Fem gode råd til at finde ud af, om en ejendom er en god investering

By november 4, 2020 5 min læsning
AdobeStock 62956028 1

Der er så mange forskellige typer af ejendomme, og der er så mange forskellige områder at investere i. Der er ligeledes en masse information, du kan se på for at finde ud af, hvor du vil investere. Så hvordan ved du, om en ejendom er en god investering eller ej?

Der er flere ting, du kan gøre i forhold til at sikre dig, at din investering bliver en god investering, og at det ikke bliver en af den slags, der ikke stiger i værdi, ikke ændrer sig og bare ender med at koste dig penge. Det er det, vi skal undgå.

Så hvordan sikrer du dig som investor at ejendommen der købes bliver en god investering? Jeg kan ikke give dig alle svarene, men mine råd er som følger:

Kend dine succeskriterier

Mange mennesker går ind i ejendomsinvestering uden egentlig at vide, hvad udbyttet skal være.

For mit vedkommende så handler finansiel succes i ejendomsinvesteringer om at få et større udbytte, end du har haft udgifter. Jeg anbefaler at man som investor budgetterer med at få minimum 1 procent af købsprisen i årlig lejeindtægt. På den måde så er der et sikkert positivt cash flow. Mit succeskriterium er formentlig anderledes end dit, men det er ikke så vigtigt.. Det der betyder noget er at få dit succeskriterium på en given ejendomsinvestering skrevet ned.

Uanset hvad det er, så sæt som det første din finansielle målsætning, for så kan du vurdere ejendomsinvestering baseret på din finansielle målsætning, og hvis en ejendom ikke er på vej til at leve op til den målsætning, så kan du styre uden om den. Eller hvis du sammenligner to ejendomme, hvor den ene har en mindre risiko og hurtigere vil sikre dig indfrielse af din målsætning, så kan du meget lettere vurdere to tilbud over for hinanden.

Analyser cash flow før den forventede kapitalfremskrivning

Det andet råd er at analysere cash flowet før den forventede kapitalfremskrivning. Jeg anbefaler, at før du kaster dig ud i ejendomsinvestering, så skal du analysere det potentielle cash flow på din ejendom. Du kan investere i en negativ gearet ejendom, eller du kan investere i en positiv gearet ejendom. Det er ligegyldigt, hvad du vælger, men du er nødt til som minimum at analysere cash flowet, inden du køber ejendommen.

Hvor meget kommer det til at koste dig, eller hvor meget kommer du til at tjene, og er du tilfreds med det?

Grunden til at det er så vigtigt er, at du kan begynde at se på, hvad cash-on-cash afkast du ønsker, og hvis du taber penge, ja så er du nødt til at se nærmere på det.

Hvis det rent faktisk genererer penge til dig, så kan du se på, hvor meget ejendommen giver dig, og om ejendommen overhovedet er nødt til at vokse for at sikre, at du opnår dine finansielle målsætninger.

Se på essentielle faktorer i området

Du skal se på ting som vækst eller fald i befolkningsantallet eller inden for turismen. Du skal se på økonomien, og om den er i vækst, fordi en god økonomi betyder, at flere folk vil flytte til området, på samme måde som hvis der er arbejde, så vil folk strømme til for at søge arbejde.

Du skal måske også se på typen af huse. Om folk vil bo i lejligheder, rækkehuse, og om der skal være to, tre eller fire værelser og så videre.

Værd sikker på, at du ikke betaler for meget for ejendommen
Råd nummer fire er at sikre dig, at du ikke betaler for mange penge for en ejendom. Det er en af de største fejl, som nye investorer ofte foretager sig.

De er kommet ind på markedet, men har nu købt en ejendom til overpris. Det betyder, at de kan risikere at vente flere år, før markedet når op på det niveau, som de erhvervede deres ejendom for.

Så hvordan sikrer du dig, at du ikke betaler for meget? Der er flere metoder. Du kan tjekke den tidligere salgspris på ejendommen og så sammenligne stigningen med den generelle stigning i markedet, ligesom du kan tjekke priser for lignende ejendomme i området. Du kan endda betale for at få en uvildig parts vurdering for ejendommen, hvilket vil koste dig mellem 200-500 euro.

Du kan se på stigningstendenser i området. Du kan også se på, hvor mange dage ejendommen har været på markedet, hvilket jeg personligt finder ekstremt vigtigt. Hvis ejendomme i et område først sælges, efter de har været på markedet i mere end seks måneder, så er der ingen grund til, at du afgiver dit højeste bud med det samme. Du kan næsten regne ud, at chancen for at ejendommen sælges med det samme er meget lav.

Men hvis du er i et hurtigt bevægende marked, hvor ejendomme sælges inden for få dage, så skal du være vaks og have foretaget din research. Ved at holde øje med de oplistede ting, kan du sikre dig mod at betale overpris for din ejendom.

Gør det til en god investering

Råd nummer fem er at gøre det til en god investering. Gå ikke bare automatisk ud fra, at det enten bliver en god eller en dårlig investering, for det er ikke nødvendigvis selve varen, der afgør, om det er en god eller dårlig investering, men lige så meget hvad du gør det til!

Kan du forbedre ejendommen? Kan du se udvikling eller måske endda tilføje et gæsteværelse for at forbedre ejendommens lejeudbytte? Kan du sikre dig, at du får de rette lejere, og kan du sikre den rette stigning i huslejen? Eller kan du indrette dit hus på en sådan måde, at du kan sikre dig det bedst mulige lejeudbytte?

Se på måder, du kan maksimere din indtjening på, og hvordan du kan maksimere værdien på din ejendom. Med nogle ejendomme kan det dog være svært. Jeg har kunder, der har købt nyopførte boliger, og det er faktisk ret svært at tilføje meget værdi til en nyopført ejendom, fordi de lige præcis er nyopførte. Alt er allerede nyt.

Så måske skal du kigge på ejendomme, hvor du kan tilføje værdi, eller hvis du allerede ejer noget, så se på måder, hvor du kan forbedre ejendommen og skabe en bedre investering, end det du har i øjeblikket. Det er det, jeg elsker ved ejendomme – at du rent faktisk kan forbedre din investering.

Hvis jeg går ud og investerer på aktiemarkedet, så kan jeg ikke gøre det store i forhold til at få aktien til at stige, men med en ejendom så kan jeg selv handle og gøre det til en god investering.

Så gør din research, betal ikke for meget, og prøv at finde måder at forbedre din ejendom på.

Christian Boesen
Indehaver af bolig-udland.dk