Få skatterabat på ferieboligen i udlandet – hvis du køber inden nytår!

By september 4, 2023 3 min læsning
1234323

Drømmer du om at kunne vende tilbage til dit eget sydeuropæiske feriehus år efter år? Så kan det betale sig at slå til inden nytår.

Er du kommet hjem fra sommerferie med drømmen om at eje et byhus på Mallorca eller en lejlighed med havudsigt på Costa del Sol eller Costa Blanca, så kan det være en fordel at gøre drømmen til virkelighed, inden 2023 bliver til 2024.

Ved årsskiftet træder helt nye boligskatteregler i kraft i Danmark. Det rammer ikke kun ejerboliger på dansk grund, men også boliger i udlandet ejet af danskere.

Ejer man en bolig i udlandet ved indgangen til 2024, er man således omfattet af samme overgangsordninger og kan få en årlig skatterabat på sin udenlandske feriebolig, hvis ens boligskat står til at stige med de nye skatteregler.

“Det er jo ikke den danske boligskat, der skal være afgørende for, om man køber et hus i Sverige eller en lejlighed i Spanien. Men hvis man køber en feriebolig i udlandet, så regner man typisk med at skulle eje den i en længere periode, og så kan skattebesparelsen godt løbe op og blive til et større beløb,” siger Henning Boye Hansen, chefkonsulent og skatteekspert i revisionshuset BDO.

Ejer man en bolig i udlandet, skal man som dansker betale ejendomsværdiskat af boligen.

Og både selve skattesatsen samt måden, man vurderer en udenlandsk ejendom på, ændrer sig med det nye boligskattesystem, forklarer Henning Boye Hansen fra BDO.

“Hidtil er der blevet beregnet ejendomsværdiskat på et meget teknisk grundlag, hvor der i fremtiden skal beregnes skat af en aktuel handelsværdi,” siger chefkonsulenten, der dog tilføjer, at det endnu ikke står klart, hvordan Vurderingsstyrelsen konkret vil anslå en aktuel handelsværdi af en danskejet bolig i udlandet.

Men skulle ens boligskat stige med de nye regler, er man altså beskyttet af en skatterabat, som man kan beholde frem til den dag, man sælger sin bolig i udlandet. Det har skatteminister Jeppe Bruus (S) understreget i et svar til Folketinget. Det kræver blot, at man står som ejer og har overtaget boligen, inden nytårsklokkerne bimler den 1. januar 2024.

“De nye regler indebærer således tryghed om boligbeskatningen for nuværende ejere af ejendomsværdiskattepligtige ejerboliger beliggende i Danmark såvel som i udlandet,” lyder det bl.a. i svaret fra Jeppe Bruus.

 

FAKTA vedr SKAT AF Spansk EJENDOM

Ejer man som dansker en bolig i Spanien, skal man betale ejendomsværdiskat af den i Danmark. Boliger i Spanien er til gengæld ikke omfattet af grundskyld.

Satsen for ejendomsværdiskat er 0,92 pct. med de gamle regler. Den bliver med de nye regler sænket til 0,51 pct. Til gengæld skal det beregnes af højere vurderinger.

Man kan trække de lokale Spanske ejendomsskatter fra i den danske ejendomsværdiskat.

Læs mere om skatteregler for udenlandske boliger på Skats hjemmeside.

Kilde: Børsen.dk, Skat.dk og folketingssvar fra Skatteministeriet