Euribor stiger i maj og er allerede tæt på 4 %

By juni 1, 2023 2 min læsning
Shutterstock_2221976451

Den 12-måneders Euribor har lukket maj med nye stigninger. Referenceindikatoren for størstedelen af variable realkreditlån i Spanien registrerede et foreløbigt gennemsnit på 3,862 % i årets femte måned sammenlignet med 3,757 % i april og 0,287 % i maj sidste år, og er derfor fortsat på det højeste siden november 2008.

Dette nye opsving er en konsekvens af de kommende renteforhøjelser, som Den Europæiske Centralbank (ECB) vil foretage på de kommende møder i Styrelsesrådet for fortsat at bremse eskaleringen af inflationen og garantere prisstabilitet i euroområdet. Helt konkret, at stigningen i priserne er omkring 2 % på mellemlang sigt.

I øjeblikket er pengeprisen på 3,75 %, og der forventes flere stigninger, hvilket medlemmer af den højeste monetære og finansielle myndighed i den fælles valutaregion allerede har antydet, selvom markedet forventer mindre stigninger. Det, ECB allerede har gjort klart, er, at renten vil forblive på et restriktivt niveau i en lang periode, og i øjeblikket forventes rentenedsættelser først i anden halvdel af 2024.

I dette scenarie styrkes Euribor på sit højeste siden november 2008 (hvor den lå på 4,3 %) og fortsætter med at fordyre variable realkreditbetalinger, der refereres til denne indikator. Forbrugere vil således stå over for en stigning i den gennemsnitlige månedlige betaling på 250 euro og op til 3.000 euro om året.

For eksempel vil en person, der har indgået et variabelt realkreditlån på 150.000 euro i 30 år og med en rente på 0,99% + Euribor, registrere en stigning i deres realkreditlån på omkring 290 euro om måneden. I absolutte tal ville man gå fra at betale omkring 500 euro til godt 790 euro om måneden og omkring 3.480 euro om året.

Den maksimale stigning hidtil i år blev registreret i marts, hvor forskellen mellem den måneds Euribor i forhold til et år tidligere var 3,88 procentpoint. Det har betydet, at familier med realkreditlån med samme betingelser beskrevet ovenfor, og som opdaterer deres rente med data for marts, står over for en ekstra månedlig udgift på 306 euro i deres afdrag.

Og der forventes flere stigninger på kort sigt. Fra Savings Banks Foundation (Funcas) anslår de, at den gennemsnitlige årlige rente for Euribor vil ende på 4,25 % i år, og at den i 2024 vil falde en smule til omkring 4 %. Til gengæld udelukker BBVA Research ikke, at indikatoren kan nå op på 4,5 % i de kommende måneder, alt efter hvor meget renten stiger.

I øjeblikket akkumulerer 12-måneders Euribor syv sessioner over 3,9 % i den daglige rate, og forventer flere stigninger i det månedlige gennemsnit. Det har lukket maj på 3,939 %, selvom det maksimale niveau blev markeret den 29. maj, hvor det nåede 3,982 %.