Energicertifikat: hvordan får man det, hvad det er til, og hvor meget koster det?

By december 18, 2023 5 min læsning
EPC_2

Energiattesten er et dokument relateret til køb og salg af en bolig.

Enhver ejer, der ønsker at sælge eller leje deres bolig, skal have en opdateret energiattest i overensstemmelse med kongeligt dekret 235/2013 af 5. april. Men hvordan får man dette dokument? Hvor meget koster det? Er det obligatorisk i alle tilfælde? Hvad er det til for?

Hvad er energicertifikatet, og hvad er det til for?

Energicertifikatet er et dokument, der beskriver energieffektiviteten og forbruget af en bygning eller en del af den (bolig, lokaler, kontor osv.). Derudover giver den information om boligens forskellige energikarakteristika, såsom:

Energiklasse: Husets energieffektivitetsniveau er beskrevet på en skala fra A (meget effektiv) til G (meget dårlig). Ifølge OCU ville boliger med energimærke E betale 1.000 euro mere om året for aircondition. Omkostningerne ved at isolere en 90 m2 lejlighed ordentligt beløber sig til omkring 11.500 euro, som kunne reduceres med 40 % ved at udnytte tilskuddene. Med hensyn til klimazone D, den næstkoldeste, varierer priserne på en renovering mellem 3.200 og 10.500 euro, afhængigt af renoveringsniveauet. Besparelserne kan variere mellem 165 og 975 euro om året.

Vinduesisolering, ventilation, klimaanlæg og varmtvandsproduktion og deres effekt på energiforbruget. Angiver forbedringstiltag for at reducere energiforbruget og forbedre komforten, og angiver den estimerede pris for hver enkelt og de anslåede besparelser på elregningen.

Det er ved lov at informere potentielle købere eller lejere af en ejendom om dens energieffektivitet, hvilket giver dem mulighed for at vide, hvilke energiomkostninger det vil medføre at bo i boligen.

Giver adgang til skattefordele: Som Skattestyrelsen forklarer, "er der implementeret tre nye midlertidige fradrag gældende for den fulde statslige personskattekvote for de beløb, der investeres i rehabiliteringsarbejder, der bidrager til at opnå visse forbedringer i energieffektiviteten i boliger og i beboelsesejendomme, der er akkrediteret gennem et energieffektivitetscertifikat".

Energicertifikatet, er det obligatorisk?

Ejeren eller bygherren, der ønsker at sælge eller leje sin bolig, skal have energiattesten opdateret. Konkret er det obligatorisk for almindelige boliger, sommerhuse, lokaler, samt for bygninger med et samlet nytteareal større end 500 m2 og beregnet til anden anvendelse. Også til bygninger som skoler, hospitaler, kontorer mv.

Derudover er både ejer og bygherre ansvarlig for at levere den til køber eller vise den til lejer, hvilket også er en måde at tilføre en bolig værdi på.

Hvordan får man energicertifikatet?

For at opnå energicertifikatet kan du gøre det på to måder: En af dem er at følge de trin, vi fortæller dig nedenfor, eller du kan kontakte bolig-udland.dk og give os dine data og data på boligen. Disse trin skal følges, og hvad vi gør for dig:

Vælg en virksomhed, arkitekt, ingeniør eller autoriseret tekniker: Undersøg og bed om forslag fra flere kvalificerede eksperter, der arbejder i dit område. Prisen for de ydelser, som eksperten opkræver, skal svare til den værdi og kvalitet, som eksperten tilfører arbejdet med at udstede certifikatet og tilgængeligheden af afklaring og interaktion mellem eksperten og ejeren. Når en mulighed er valgt, skal teknikeren indsamle oplysninger om boligen ved personligt at gå rundt i boligen.(blandt andet vægge, vinduer, aircondition, varme, orientering og dimension). Herefter vil han udføre de beregninger, der definerer ejendommens energimærke.

Indsaml den nødvendige dokumentation: Inden teknikerens besøg skal du samle al den dokumentation, der er relateret til dit hjem (såsom boligens plan eller tekniske ark). Konsultation af alle dokumenter giver mulighed for en vurdering, der er mere tilpasset boligens virkelighed.

Forenkle besøget: Aftalen med eksperten er obligatorisk, så du skal lette adgangen til alle rum i hjemmet for at tillade indsamling af oplysninger. Det er ulovligt at lave et energicertifikat ved videoopkald eller udelukkende baseret på fotografier. Hvad mere er, er det strafbart som en meget alvorlig overtrædelse med bøder på 1.001 til 6.000 euro, ifølge kongelig lovdekret 7/2015. Hvis du kontskte rog laver aftalen ignenem bolig-udland.dk, er teknikeren, der vil besøge ejendommen, en, du kan stole på. Dermed undgår du situationer, der opstår på grund af udstedelse af ulovlige energicertifikater.

Følg certificeringsprocessen og vurder sammen med eksperten de mulige forbedringstiltag, der skal anvendes. Udnyt det faktum, at du har en specialist til din rådighed, og sammen kan I se, hvordan du kan forbedre huset.

Det sidste trin: Teknikeren vil udføre de beregninger, der definerer ejendommens energiklassificering, for at afslutte udstedelsen af energieffektivitetsattesten sammen med de data, der er godkendt af den specialiserede tekniker, og registreringen når de er opnået. Sidstnævnte er afgørende for dets gyldighed. Registret oprettes for at lette overholdelse af denne procedure og er knyttet til statssekretæren for energi i ministeriet for energi, turisme og digital dagsorden, der har en offentlig og informativ karakter. Energicertifikatet til at leje og sælge ejendomme har været obligatorisk siden juni 2013, og i overensstemmelse med reglerne er det nødvendigt at registrere energicertifikatet hos det kompetente organ i hver selvstyrende region. Registreringsgebyrer er specifikke for hvert fællesskab, og ledelsen inkluderer betaling af disse gebyrer.

Hvad koster energiattesten til en bolig?

Prisen på et energicertifikat varierer meget afhængigt af de teknikere, der er til rådighed i det område, hvor ejendommen ligger. Derudover er varierer det også efter ejendomstype, størrelse, stand etc. En gennemsnitspris vurderes til at ligge mellem 75 og 250 euro.

Hvem skal ansøge om energicertifikatet?

Dokumentet er gyldigt i 10 år, og ejeren vil være ansvarlig for dets fornyelse eller opdatering i overensstemmelse med, hvad der er fastsat af det kompetente organ i det autonome samfund. Hvis energimærkningen er G, er certifikatets maksimale gyldighed fem år.

Det er også muligt at forny den energiattest, der stadig er gældende, hvis der efter en renovering kan opnås en bedre energimærkning.

Få dit energicertifikat nu med bolig-udland.dk

Send os en mail til info@bolig-udland.dk med dine kontaktoplysninger og den nøjagtige adresse på din ejendom (gerne catastral nummeret) og skriv ”energiattest” i emnefeltet.

Inden for mindre end 2 arbejdsdage vil en tekniker ringe til dig for at lave en aftale om at besøge din bolig og inden for 3 dage efter besøget modtager du certifikatet. Sikkert, nemt og hurtigt.

Vælger du at sælge din ejendom i Spanien sammen med bolig-udland.dk, betaler vi den fulde pris for energiattesten, når salget er gennemført.