Ejendomsinvesteringer i Spanien vokser 10% i år og vil holde niveau i 2023

By december 12, 2022 3 min læsning
1264887364

Investeringsaktiviteten har været koncentreret i provinserne Barcelona, Madrid, Malaga, Valencia, Sevilla, Murcia, Girona og De Baleariske Øer.

Ejendomssektoren har fanget investorernes interesse i år, som vil lukke med en stigning i investeringerne på 10 % i 2022.

Investeringsaktiviteten i bygninger, huse og lejligheder har været koncentreret i provinserne Barcelona, Madrid, Malaga, Valencia, Sevilla, Murcia, Girona og De Baleariske Øer. Og frem for alt har i første halvdel af året siden meddelelsen fra Den Europæiske Centralbank (ECB) om starten på renteforhøjelser accelereret beslutningstagningen om at købe boliger.

Christian Boesen, administrerende direktør for bolig-udland.dk mener, at den nuværende makroøkonomiske kontekst er en mulighed for de investorer, der søger ro i sindet og stabil lønsomhed, hvilket gør det muligt for det spanske ejendomsmarked at fortsætte med at registrere positive tal "på trods af den usikkerhed, der genereres af inflationen, stigningen i renterne eller de foranstaltninger, som regeringen har vedtaget til markedsstyring og en boliglov, der endnu ikke er godkendt."

Boliger er det ejendomssegment, der har tiltrukket sig størst interesse gennem 2022, både i investeringsvolumen og i antal operationer, med et gennemsnitligt årligt afkast på mere end 4,5 %.

Christian Boesen, understreger, at ”vi befinder os i et utroligt foranderligt makroøkonomisk miljø. Ingen kunne forudsige i januar, hvad vi havde foran os i 2022. På trods af den drastiske stigning i leveomkostninger og finansiering er inflationen begyndt at komme under kontrol, efter at have aftaget i november for fjerde måned i træk og sat sig på 6,8 %. Der er stadig likviditet, så markedet holder."

Han erkender dog, at "stigningen i realkreditpriserne allerede har forårsaget et fald i efterspørgslen, der påvirker priserne nogle steder, dog ikke investorernes appetit." Men han forsikrer, at investorerne vælger en forsigtig politik, og at selvom de udskyder mange operationer, mens de venter på, at usikkerheden forsvinder, fastholdes deres interesse, og aktiviteten vil genoptages på fuld styrke primo 2023.

Boligpriserne er vokset 7,6 % over sommeren

Prisen på boliger steg 7,6 % år-til-år i tredje kvartal, fire tiendedele under væksten i det foregående kvartal, ifølge boligprisindekset (IPV) fra National Institute of Statistics (INE). Det svarer til hele 34 på hinanden følgende kvartaler med stigninger - hvilket svarer til lidt over otte års kontinuerlige stigninger.

Fordelt på boligtyper steg prisen på nye boliger med 6,8 % i forhold til 3. kvartal 2021, hvilket er to point mindre end den år-til-år sats, der blev registreret i 2. kvartal 2022. Kigger vi på brugte boliger steg prisen med 7,8 % i den årlige rate, en tiendedel under væksten i det foregående kvartal.

I kvartalsraten (tredje kvartal i forhold til andet kvartal) steg boligpriserne med 1,7 % mellem juli og september, to tiendedele mindre end i andet kvartal og næsten et point mindre end stigningen i første kvartal.

Med denne nye stigning i tredje kvartal er der nu syv kvartaler i træk med stigninger i boligpriserne.

Priserne på nye boliger steg med 0,9 % i tredje kvartal, otte tiendedele mere end i det foregående kvartal, mens priserne på brugte boliger steg 1,9 % mellem juli og september, hvilket er fire tiendedele mindre end i andet kvartal.