Boligsalget falder mere end 6% i februar, ifølge INE.

By april 20, 2023 3 min læsning
Shutterstock_1787318480

Ifølge INE (det statistiske institut) blev der i februar registreret 50.186 boligsalg i registrene, hvilket er 11 % mindre end i den foregående måned og 6,6 % mindre i forhold til samme måned sidste år.

Med dette år-til-år fald vender salget af boliger tilbage til negative rater, efter at mere end 56.300 operationer blev registreret i januar, 6,6 % mere end i samme måned 2022.

Helt konkret faldt salget af brugte boliger med 5,5% i årets anden måned til i alt 40.479 operationer, mens de gennemførte handler med nye boliger, faldt med 11,1% til 9.707 operationer. I absolutte tal er salget af nye boliger det laveste siden juli sidste år, mens salget af brugte ejendomme faldt tilbage til december-niveauet.

På måned-til-måned basis (februar over januar) faldt boligsalget med 11%, hvilket er det største fald i februar i de sidste fem år.

Som Christian Boesen fra bolig-udland.dk forklarer, "dataene begynder at vise afkølingen af lokalmarkedet registreret i slutningen af 2022 der afspejler de første symptomer på rentestigningen. Alligevel viser faldet offentliggjort af INE, at på trods af disse faktorer bevarer markedet sin styrke og en nedadgående tendens, der alt andet lige vil være godt for sektoren i stedet for at forårsage en ny katastrofe. Han forudser, at vi i den næste statistik fortsat vil se mindre fald år-til-år i antallet af operationer”.

Salget vokser kun i to regioner.

Transaktioner er faldet over hele landet, undtagen i Asturien og Valencia, med stigninger fra år til år på henholdsvis 19,9 % og 2,9 %. På den anden side registrerede La Rioja (–23,6%), Cantabria (–17,9%) og Extremadura (–16%) de største fald.

Der blev også registreret tocifrede fald i Madrid (-15,6%), Galicien (-11,9%), Andalusien (-11,8%), De Baleariske Øer (-10,8%) og De Kanariske Øer (-10,8%), mens de Salget i Murcia, Catalonien, Baskerlandet og Navarra er faldet med mindre end 2% i forhold til sidste år.

Ser man på registrerede boligsalg, er de regioner med det højeste antal transmissioner pr. 100.000 indbyggere Comunidad Valenciana (202), Región de Murcia (165) og La Rioja (152).

Bolig-Udland mener…

Ovenstående er blot en indikation på at markedet er ved at rette sig lidt ift. rentestigningerne og den generelle udvikling og tilstand i verden. Faldene skal primært ses i lyset af at lokalmarkedet har sat sig lidt. Det er dog et godt tegn for både vores danske købere og for markedet, som helhed. Priserne og efterspørgslen vil dog fortsat stige (om end i et mere roligt tempo) i de populære kystområder langs middelhavet, så vores råd vil fortsat være ”vent ikke med jeres køb – i stedet så køb og vent”. Investering i fast ejendom ved kystområderne i Spanien er alt andet lige en af de bedste investeringer man kan lave – både på kort og lang sigt.