Bankgarantier i Spanien forklaret.

By januar 24, 2024 3 min læsning
guarantee

Ved køb af en nybygget bolig (projektsalg) i Spanien er det normalt at have en udbetaling på 30 %, og resten betales ved færdiggørelsen, foran notaren.

Med hensyn til udbetalinger er de struktureret som almindelige fasebetalinger til bygherrer. Der er dog nogle risici, da du faktisk foretager en betaling på en ejendom, som stadig er under opførelse, eller hvor byggeriet ikke engang er påbegyndt. Der er risiko for, at udviklingen ikke bliver gennemført til tiden, slet ikke eller at udvikleren søger om betalingsstandsning i fremtiden. I et sådant tilfælde vil en købers depositum være i fare.

Af denne grund blev lov 20/2015 vedtaget, og skabte "bankgarantier" (eller forsikringer), der sikrer alle mellemliggende betalinger. Bankgarantier er obligatoriske og bør stilles gratis til rådighed for alle købere af nybyggeri.

Definition

Bankgarantier i Spanien er et juridisk værktøj, der er udviklet til at sikre indskud fra købere ved køb af projektsalgsboliger, hvis deres bolig ikke bliver leveret til tiden, eller hvis bygherren indgiver konkursbegæring. Bankgarantier fungerer også som sikkerhedsnet for nybyggerkøbere i alvorlige tilfælde, ex. et globalt virusudbrud, der forårsager økonomisk kaos.

Betydning

Hvis en udvikler begæres konkurs, beskytter bankgarantier alle dine fasebetalinger.

Bliver byggeriet ikke færdigt til tiden, eller slet ikke, er dine indskud sikret, og du har ret til fuld tilbagebetaling plus renter

Hvilke beløb er dækket af bankgarantier?

Depositum (reservation betales til enten ejendomsmægler, advokat eller bygherre og er normalt på 6.000 euro), som tager ejendommen af markedet.

Alle mellem- eller etapebetalinger, samt den gældende moms betalt.

Herudover har du også ret til de lovmæssige renter af det sikrede beløb.

Fra hvilket tidspunkt er en bankgaranti gyldig?

Først fra det tidspunkt en bygherre opnår byggetilladelse fra det rådhus, hvor bebyggelsen ligger. Eventuelle betalinger foretaget, før de opnår den, er ikke sikrede.

Gyldigheden af en bankgaranti?

Ideelt set bør bankgarantier være gyldige, indtil en udvikler opnår det, der er kendt som en License of First Occupation (LFO, forkortet). I det øjeblik en bygherre opnår en LFO, er køberen juridisk tvunget til at færdiggøre ejendommen hos en notar.

De seneste lovændringer betyder dog, at de nu udløber to år fra det tidspunkt, hvor en bygherre misligholder kontrakten, uden at køberen har udnyttet sine rettigheder til at opsige kontrakten og ansøge om tilbagebetaling.

Annullering af bankgaranti

Bankgarantier bliver ugyldige, når en eller flere af følgende betingelser er opfyldt:

Fra det tidspunkt, hvor en udvikler opnår en License of First Occupation (LFO, forkortet) fra et rådhus planlægningsafdeling.

Bygherren stiller den nybyggede ejendom til rådighed for en køber (som ved fysisk overdragelse til ham) og giver denne eller dennes repræsentant besked herom.

Hvis en køber nægter at gå til en notar, når det er lovligt tvunget til det.

Skal køber betale for bankgarantier?

Nej, ifølge loven skal bygherren altid betale for dem.

Købere eller deres juridiske repræsentanter bør altid beskytte fysiske kopier af bankgarantier. Når du er færdig, skal du aflevere dem tilbage.

Bolig-udland.dk og vores betroede advokater råder kraftigt vores klienter til ikke at betale noget beløb til et projektsalgsejendom, før udvikler opnår en byggetilladelse, da dine midler ellers vil være usikrede.