6 gode grunde til at købe bolig i Spanien i 2021

By januar 12, 2021 6 min læsning
AdobeStock 60820335 Baleariske øer 1

Efter flere måneders pandemi genvinder ejendomssektoren i Spanien gradvis sin aktivitet. Dette kan vi blandt andet se af officielle data fra registret for fast ejendom (IRAI), som viser, hvordan indikatorerne i forbindelse med ejendom, transaktioner eller realkreditlån i tredje kvartal 2020 stiger efter den nedgang, der opstod under indespærringen i foråret 2020, med en IRAI på 103 point. Hele 6,39 point mere end den, der blev registreret i det foregående kvartal hvor den lå på 96,81 point.

Lignende perspektiver til de seneste statistikker offentliggjort af INE, som afspejler, hvordan salget af boliger i oktober 2020 stabiliserede sig til 37,6 tusind operationer, et godt stykke over tallene for månederne april, maj og juni, som ikke oversteg 27,3 tusinde operationer. På trods af denne sammenhæng med let forbedring er situationen på ejendomsmarkedet dog stadig en helt anden end den, der var før pandemien.

Selvom det stadig er for tidligt at foretage skøn, indikerer alt, at dette år vil blive meget afgørende for sektoren. Frem for alt med hensyn til prisjustering, der trods de oprindelige prognoser endnu ikke har gennemgået bemærkelsesværdige variationer. Årsagen er, at denne indikator har en tendens til at ligge bagud på den økonomiske cyklus, og det er først næste år, at reelle tendenser begynder at kunne identificeres, især med hensyn til salget af brugte boliger. Denne kendsgerning sammen med anden udvikling i sektoren, såsom stigningen i teknologiske funktioner og digitale tjenester, transformation af boligbehov, når man leder efter en ny ejendom, fremkomsten af ​​fjernarbejde eller en større interesse i at købe i landdistrikterne, gør de første 6-8 måneder af 2021 til det perfekte tidspunkt til at følge drømmen og erhverve sig en ejendom i Spanien.

Vi giver her seks forskellige bud på hvorfor mange vælger at købe bolig i Spanien i løbet af 2021.

  1. Gode købsmuligheder på nybyggeri.

Efter pandemien leder køberne efter større boliger, ideelle for hele familien, med udendørs områder som terrasser eller balkoner hvor man kan være sammen i haven, svømmepoolen eller de rekreative områder. Alle disse egenskaber, som nybyggeri har fokus på. Det på trods af at priserne på nybyg ikke har eller vil justere sig meget og vil forblive stabile i nuværende prisleje. Derudover vil boomet i telearbejde hvor arbejdet flytter med medarbejderen, gøre at flere vil købe en nybygget ejendom hvor alt er nyt og tingene fungerer. Mange nye byggerier etableres i de nye og måske mere perifere områder, hvor prisen på jord og ejendomme er lavere. Dette får mange købere til at udnytte de muligheder, som dette marked giver.

  1. Meget mere overkommelige boliger i bycentrum.

For dem der foretrækker at nyde centrale placeringer og på samme tid ønsker god plads, mere lys, et ekstra rum til kontor/fjernarbejde og en god energieffektivitet er der også mulighed for at erhverve en brugt ejendom til en god pris og foretage de reformer der måtte ønskes. Alicante by er et godt eksempel på dette. Vi ser allerede forskellen mellem de to markeder (nyt vs. brugt). De seneste tal fra INE (husprisindekset), der vedrører 3. kvartal 2020, afspejler en stigning på 0,8% i denne type aktiver (imod + 7,5% i nybyggeri). For 2021 forventer man en justering på brugte boliger på ca. 5% og en stabilisering af ​​værdien af ​​nybyggede ejendomme.

  1. Flere digitale muligheder ved køb.

Nye markedsanalyseværktøjer, søgeagent, brug af filtre, fotos og video af højeste kvalitet, lånesimulatorer osv er alle en del af bolig-udland.dk siden i dag. Alle disse funktioner letter og giver højere kvalitet til søgningen efter bolig. Derudover hjælper vi med visuelle ressourcer såsom online fremvisninger til at få en bedre idé om hvad ejendommen og området tilbyder og derved at få sporet sig ind på de helt rigtige boliger til visningsturen. Et større digitalt forarbejde letter processen og giver de bedste betingelser for en effektiv besigtigelsestur.

  1. Ejendomme er fortsat et rentabelt aktiv at investere i.

Ifølge skøn fra ”Bank of Spain” for tredje kvartal er boliger et af de få aktiver, der giver et bemærkelsesværdigt positivt afkast, og som stadig vil have en opadgående tendens. Selvom rentabiliteten har været udsat for et fald som følge af Coronakrisen, som nu ligger på 5,6% sammenlignet med 6,8% før pandemien, er boliger stadig det aktiv, hvorigennem man fortsat kan tjene flest penge – både med og uden udlejning. Dette gør at mange både store og mindre investorer vælger at placere deres midler i fast ejendom i Spanien.

  1. Fortsat lave renter på realkreditlån.

De lave renter, som bankerne tilbyder, opretholdes og vil fortsat være et incitament for købere med ressourcer til at erhverve en ny ejendom gennem et realkreditlån eller et banklån. Dog fortsætter bankerne med at opretholde deres betingelser om max 70% udlåning så vi ikke ryger i samme situation som under sidste store finanskrise. Det er vigtigt i en tid med økonomisk usikkerhed, at bankerne overholder de krav der stilles for at sikre, at låneansøgeren har tilstrækkelig økonomisk solvens til at opfylde realkreditlånet.

  1. Køb af bolig i områder med få indbyggere.

Anbefalingerne om social afstand har gjort søgning efter steder med færre mennesker endnu mere populært, når mange leder efter et sted at købe deres feriebolig. For at komme væk fra det hele og have mulighed for at arbejde ”hjemmefra” er provinser og kommuner med færre indbyggere nu meget mere i fokus da de ligger i områder, hvor det er muligt at bruge og være ude i naturen og dermed undgå smitte. Til disse faktorer føjes priserne på ​​ejendommene i disse områder, hvilket også kan være en god grund for investering i fremtiden. Man får generelt meget mere bolig for pengene når man bevæger sig væk fra alfa vej - også i Spanien.  Den gennemsnitlige vurderede værdi af boliger faldt i 3. kvartal 2020 med 2,9% og 3,3% i hhv kyst- og landdistrikter, ifølge de seneste data.

 

Sammenfattende mener vi, at ejendomsmarkedet i Spanien er meget interessant for internationale købere. Der findes helt utroligt mange nye og brugte førsteklasses ejendomme til salg, markedet er fornuftigt konsolideret samt gode muligheder for en positiv  prisudvikling på alle typer af boliger og områder er blot nogle af de grunde der gør at tidspunktet for køb af bolig i Spanien er perfekt lige nu.

Men man får ikke det hele til det halve - den tid er forbi. Vi vil derfor ikke se store prisfald, da markedet for brugte boliger stadig er 37% under maksimumsgraden og endnu ikke har genvundet sin maksimale værdi. Bygherrerne ved at efterspørgslen efter nybyg (projektsalg) stadig er intakt, så de har is i maven og venter til markedet, retter sig igen. Men en ting er helt sikkert. De danskere, der køber ejendom i Spanien i løbet af 2021, vil lave en god investering på både kort og lang sigt.

Vi ser frem til at hjælpe dig med at finde drømmeboligen i Spanien.

Bolig-Udland.dk – Spanien Specialisten.

Mail: info@bolig-udland.dk

Web: www.bolig-udland.dk