AdobeStock 123936887

Lækre spanske desserter

Spanierne elsker søde sager, og det i en sådan grad, at de har en dessert til enhver lejlighed og højtid.

Tapas, paella, skinke og sangria. Lige så berømt det spanske køkken er for sine forretter, hovedretter og drikkevarer, lige så underkendt er det for sine desserter. Og det er ikke bare en skam, men en uretfærdighed. For i samtlige regioner i landet mestrer spanierne kunsten at levere den perfekte dessert, der fuldender din madoplevelse.

Lad os begynde med den måske mest klassiske dessert af dem alle. Churros. En dessert så populær, at der overalt i Spanien er churrerías, hvor der enten i små boder eller store restauranter sælges denne friturestegte, sprøde og aflange snack, der i smag kan minde lidt om en æbleskive, men som oftest dyppes i en tyk, varm chokolade. Der er lidt uenighed om, hvorvidt det var spanske fårehyrder eller kinesiske immigranter, der første gang introducerede den, men det er til gengæld ingen tvivl om, at enhver spanier elsker churros. Derfor kan du morgen, middag, aften og nat, bogstaveligt talt få stillet din lyst. De mange churrerías er velbesøgte af alle lige fra de ældre, der mødes og nyder formiddagen på stambaren, til de unge mennesker på vej hjem fra byen, der skal have stillet sulten og efterspørger noget sødt.

AdobeStock 226740268

Churros

Og skal der fejres noget i hjemmet, er det ikke unormalt, at børnene vågner op til den velkendte, søde duft ude i køkkenet, hvor deres forældre selv har lavet churros og varmet chokoladen, der oftest er så tyk, at den næsten skal tygges.

Generelt er chokolade en stor del af det spanske dessertkøkken, og spanierne elsker at putte de små fristelser i den varme chokolade. På de baleariske øer er de glade for og stolte af deres ensaimadas. Måske har du allerede bemærket, hvordan folk i lufthavnen går rundt med en rund papæske, hvor de transporterer deres mest dyrebare souvenir fra deres visit til øerne, og ellers vil du helt sikkert støde på denne kage på både restauranter og i bagerierne. Der er årligt konkurrencer om at lave den bedste ensaimada, og det anses som en ædel kunst. Den type af kagen der dyppes i chokoladen er voluminøs og luftig, mens der er tale om deciderede kaloriebomber, når der bestilles en ensaimada med chokolade eller creme indeni.

I Catalonien har de også så småt taget ensaimadas til sig, men ellers er det særligt deres version af ladyfingers, melindros, som de gerne dypper i chokoladen, når de skal forkæle sig selv.

De behøver dog ikke se misundeligt til i Catalonien, når det kommer til lækre desserter, for udover churros har de den måske mest velkendte af dem alle. La Crema Catalana. En spansk version af crème brûlée. Faktisk er der lidt uenighed om, hvem der oprindeligt fandt på crème brûlée, men da den som oftest tilskrives det franske køkken, så har spanierne da bare lavet sin egen version, der på overfladen ligner den franske umiskendeligt, men hvor smagen har lidt flere nuancer. Crema catalana er faktisk lavet på mælk, og den får sin aroma fra kanel og et skvis af appelsin. Nogle steder kaldes den også for crema cremada (brændt creme), men den serveres altid i en lille, rød-brun lerskål, og du kan være sikker på, at restauranter har den stående øverst på dessertkortet.

AdobeStock 288703595

Crema catalana

På samme dessertkort vil du også kunne finde den velkendte flan, der modsat crema catalana er anderledes blød og tenderende til en budding. Den kan fås i mange variationer, hvor chokolade, kokos og oste-versionerne er blandt de mest udbredte. Den kan fremstå utrolig simpel og kan findes på alle mindre restauranter, men også de lidt større og mere prominente spisesteder kan levere denne delikatesse med et personligt touch. Lidt i samme genre vil du finde den lidt mere ydmyge, men bestemt smagfulde natilla. En vaniljecreme i budding form oftest serveret i en glasskål og med den obligatoriske mariekiks i bunden. Det lyder en kende specielt og simpelt, men den er bestemt værd at prøve kræfter med, når den søde sult melder sig.

AdobeStock 282927651

Flan

Lækkerbisken til lejligheden

De fleste af de spanske desserter kan nydes hele året rundt, og det bliver de også, men der er alligevel nogle, der hænger uløseligt sammen med specielle begivenheder, som nu eksempelvis torrijas, der særligt nydes i dagene omkring påsken.

En meget typisk, spansk dessert, der faktisk består af noget så ordinært som spanske brødskiver, og som opstod, fordi den lidt mindre bemidlede befolkning ønskede at bruge hele brødet for at undgå at skulle smide daggamle rester ud. De lidt hårdere endeskiver blev derfor lagt i mælk og æg for at bløde dem op, og bagefter blev de stegt i olie, inden de fik et lag sukker, kanel eller honning ovenpå for at give dem en sødere smag. En opskrift der faktisk er tæt på uændret den dag i dag.

AdobeStock 142701352

Torrijas

Lidt i samme boldgade finder vi Buñuelos, der faktisk er forbavsende tæt på æbleskiver i både form og smag. Der er tale om små, runde klumper af dej, der frituresteges og rulles i sukker. De kan serveres helt simple eller med enten syltetøj eller forskellige former for creme indvendigt. Spanierne nyder denne lækre spise hele året rundt, men det er særligt i de lidt køligere måneder og op til jul, at de er ekstra populære.

I Andalusien og den sydligere del af Spanien har de deres egen version. Pestiños er navnet, og de adskiller sig ved at være lavet af mel, anis, spansk olivenolie, vin og lidt sukker, men smagen er meget lig den, du finder i buñuelos, og de er ligeledes særdeles populære omkring jul, når familien mødes og fejrer højtiden.

Og nu vi er ved julen, så kommer vi ikke uden om turron. Det kan ganske enkelt ikke blive rigtig jul, før du har skåret dig selv et stykke af den rektangulære nougatmasse, der typisk er lavet af honning, sukker og æggehvider med ristede mandler eller andre tørrede frugter som ekstra ingrediens, ligesom den kommer i en mere klassisk sprød chokolade udgave.

AdobeStock 300130753

Turron

Det kolde bord

Som du måske har bemærket, så er Spanierne glade for det friturestegte og det varme, men det betyder ikke, at de ikke også excellerer i de kolde desserter. Og lidt spøjst minder en af deres mest kendte desserter faktisk en del om vores risengrød, men med den væsentlige forskel, at den serveres koldt. Arroz con leche er navnet, der direkte oversat betyder ris med mælk.

Det var araberne, der i sin tid bragte den til det nordlige Spanien og Asturien, men i dag vil du kunne finde det på dessertkortet hos enhver spansk restaurant, og ligesom den danske risengrød så er den hverken for stiv eller blød i konsistensen, og den serveres med en smag og duft af kanel.

Vi slutter denne kulinariske rundrejse med de lidt mere flydende og drikkeklare desserter, for når sommervarmen gør sit indtog, er det behageligt med en dessert, der ikke kun stiller den søde sult men også slukker tørsten. Inden isen og isvaflerne for alvor slog igennem som dessert i Spanien, var det leche merengada, som spanierne skyllede de varme nætter ned med. En sød og frisk mælk, tenderende til en smoothie, som kan findes i hele landet. I Valencia er de dog mere til orxata de xufa. En sød mandelmælk med et strejf af vanilje, og som de lokale gerne nyder, mens de dypper deres fartons, en luftig og aflang snack med glasur, i deres orxata de xufa.

Velbekomme!

Liste over de klassiske spanske desserter

Churros, Ensaimada, Melindros, Crema Catalana, Crema cremada, Flan, Natilla, Torrijas, Buñuelos, Pestiños, Turron, Arroz con leche, Leche Merengada, Orxata de Xufa, Fartons.