Stadig plads til prisstigninger – på trods af et vildt 2021

By februar 3, 2022 4 min læsning
AdobeStock 271086421

Det vilde år, som boligmarkedet oplevede i 2021, hvor året forventes at slutte med hele 545.000 salg, det højeste siden 2008, ser ud til at tabe lidt intensitet i løbet af 2022, ifølge seneste data. Udsigterne er dog gunstige med stor efterspørgsel, gode beskæftigelsestal, større disponibel indkomst, bedre finansieringsmuligheder samt stor aktivitet på nybyg. Men selv grundet alle disse faktorer vurderer man, at markedet vil vende tilbage til det niveau, det havde før pandemien med lidt over en halv million transaktioner årligt.

Analyser fremhæver i de seneste rapporter den positive tendens på boligmarkedet med fokus på styrken af ​​efterspørgslen. “I et marked med genopretning af den spanske økonomi gennem 2021, har ejendomsmarkedet udvist en meget positiv tendens mens det bekræftes, at salget er tæt på at lukke 2021 med maksimale antal handler siden 2008, med omkring 545.000 salg.

For 2022 anslås det, at de vigtigste betingende faktorer for boligefterspørgslen fortsat vil støtte sektoren. Dog vil det begynde at nærme sig de tal vi så i 2018 og 2019, med omkring 500.000 transaktioner.

Familiernes disponible indkomst viser tydelige tegn på bedring, og en stor del af de opsparinger, der blev akkumuleret under pandemien, bliver også brugt til investeringer i boliger.

Huspriserne vil fortsætte med at stige

Boligpriserne har vist en opadgående tendens gennem hele 2021, ifølge alle de officielle statistikker. Priserne er pt 6,6% over niveau ift. før pandemien, mens de stadig er hele 12% under 2007-højderne, ifølge prisindekset fra National Institute of Statistics (INE). Det er med andre ord og alt andet lige meget sandsynligt at boligpriserne vil stige i de kommende år og nå en ny top.

På kort sigt er det den store efterspørgsel sammenholdt med udbuddet samt stigningen i byggeomkostningerne (de viser sig at være mere vedvarende end først forventet). Alt sammen faktorer, der tyder på, at vi fortsat vil se en opadgående prisudvikling.

Men denne stigning forventes ifølge analyser ikke at skabe grund til bekymring om en ophedning af markedet. Væksten vil være helt i overensstemmelse med udviklingen og alle eksperter ser stadig på Spanien, som et sundt og stabilt land at investere i fast ejendom på både kort og lang sigt.

Euribor er stabil og går ikke i positiv før 2024 vurderer bankerne.

Indikatoren registrerer en foreløbig månedlig rente i januar på -0,478% hvilket er maksimum siden oktober 2021 og efter at have sagt farvel til 2021 med fald og været meget tæt på det historiske lavpunkt, begynder referenceindikatoren Euribor for de fleste realkreditlån i Spanien med at stige.

Euribor sluttede januar måned med et foreløbigt månedligt gennemsnit på -0,478 % sammenlignet med -0,502 % i december, hvilket repræsenterer det højeste niveau siden oktober sidste år, hvilket igen var maksimum i 2021. Derudover vil denne stigning medføre en opjustering af realkreditlånene, der enten halvårligt eller årligt skal revidere deres vilkår.

For et gennemsnitligt realkreditlån vil stigningen dog kun være mellem én og to euro om måneden, med et maksimum på 24 euro om året i gennemsnit.

Ser man bort fra slutningen af ​​årets første måned, vil indikatoren fejre seks år i negativt territorium (minusrente) i februar og forblive stabilt under 0 %, dog på bekostning af, hvordan inflationen udvikler sig i de kommende måneder.

CPI rammer flere årtiers højder i europæiske lande. I Spanien er årets første måned faktisk endt med en årlig rate på 6%, hvilket betyder, at den opretholder maksimumsværdien for de sidste 29 år, ifølge data fremført af INE.

Prisstigningerne er en af ​​de vigtigste variabler i Den Europæiske Centralbanks (ECB) monetære beslutninger, da det kan tvinge euroens vogter til at fremrykke rentestigninger på kalenderen, hvilket ville sætte skub i stigningen til Euribor.

Markedet forventer ikke bevægelser i pengeprisen i de kommende måneder, hvorfor der forventes en afdæmpning af inflationen. Hvis manuskriptet holder, vil ECB ikke hæve renten før i det mindste i slutningen af ​​næste år, i et forsøg på at styrke euroområdets økonomi. Faktisk udelukker flere spanske banker at Euribor går i positiv før 2024.

Konklusion. Selvom Euribor starter en opadgående trend, forventes der ikke store bevægelser i indikatoren. Alt tyder altså på, at stigningen i realkreditlån vil være moderat og gradvis.

Skrevet af,

Christian Boesen

Direktør & Stifter af bolig-udland.dk