20 kort der vil hjælpe dig med at forstå Spanien bedre

By februar 17, 2023 5 min læsning
AdobeStock 286092408 1

På trods af sit ry for at være sol, siesta og sangría er Spanien et mangfoldigt land og er selvfølgelig meget mere end det. Disse 20 kort giver et godt overblik over vores alle sammens dejlige “España”.

Det tog 781 år for spanierne at generobre Spanien.

Disse fire kort viser den langsomme progression af kristne militærstyrker fra nord til syd efter Umayyad-erobringen af Hispania i 711. Kongeriget Asturien (som dengang omfattede Galicien og Cantabrien) var aldrig under muslimsk styre.

Picture1

Spanierne er en blandet genetisk flok.

Følgende varmekort afslører mængden af nordafrikansk DNA, der findes i regionale befolkninger på tværs af det fastlandske Spanien. Jo lysere farven er, jo større er mængden af berbergener, hvilket er overraskende i betragtning af at galicierne – der er kendt for deres keltiske rødder – er den regionale gruppe med mest nordafrikansk blod.

Biogenkortet viser dog ikke De Kanariske Øer, hvor der er fundet spor af Guanche-DNA (de oprindelige indbyggere i øhavet) i mere end 50 procent af den lokale befolkning.

Picture2

Deres imperium var på et tidspunkt det næststørste – kun overgået af det britiske.

Det spanske imperium varede officielt fra 1492 til 1898. På sit højdepunkt omfattede det store dele af det nuværende USA, Mexico, store dele af Caribien, det meste af Central- og Sydamerika, Filippinerne, Holland og dele af Italien.

Picture3

Landet har 17 autonome regioner

Spaniens 17 regioner har alle en vis grad af selvstyre, ligesom dets to autonome byer i Nordafrika Ceuta og Melilla.

Den mest befolkede region er Andalusien med 8,4 millioner og den mindste er La Rioja i nord med 321.000.

Picture4

Spansk er ikke det eneste sprog, der tales

Det følgende kort illustrerer, hvordan castiliansk spansk er det eneste sprog, der tales i langt størstedelen af Spaniens indre og sydlige del, men i den nordlige og østlige del af landet tales der også mange sprog som galicisk, baskisk og catalansk.

I Baskerlandet for eksempel taler 34 procent af befolkningen Euskera (som sproget kaldes på baskisk), en sproglig gåde, der ikke har noget at gøre med romanske sprog.

Picture5

Spanien er fyldt med naturlige og menneskeskabte vidundere

I alt 17 spanske byer er blevet tildelt UNESCOs verdensarvspris, hvor i alt 45 steder over hele landet også får udmærkelsen.

Det betyder, at Spanien kun ligger bag Italien (51) og Kina (50) på den globale UNESCO-rangliste.

Picture6

Alle veje fører til Santiago

Den verdensberømte pilgrimsvandring til byen Santiago de Compostela starter ikke kun inden for grænserne for den nordvestlige region Galicien.

Som dette kort illustrerer, er der ruter, der starter helt op i det nordlige Frankrig og ned i det sydlige Spanien, mange af dem århundreder gamle.

Picture7

Spanien er ikke altid solrigt og varmt

De følgende tre kort illustrerer, hvordan Spanien har mere end blot et klima.

Der er det tørre klima i det indre (brændende somre og bitre kolde vintre), Middelhavets vejr i øst (varme somre og våde men milde vintre), det atlantiske klima i nord (altid koldere og regnfuldere end resten af Spanien) og så er der De Kanariske Øer (forår hele året rundt).

For at få en endnu bedre ide om vejret i Spanien viser de to kort nedenfor gennemsnitlige sommer- og vintertemperaturer.

Picture8

Spanien er fuld af bjerge

Spanien er Europas fjerde mest bjergrige land efter Schweiz, Østrig og Grækenland. Som dette kort viser, er en stor del af dets indre taget op af et enormt plateau kaldet “la Meseta Central”, som har en gennemsnitlig højde på 660 meter.

Selvom Spanien deler Pyrenæernes bjergkæde med Frankrig, er dens højeste top helt nede på De Kanariske Øer: Tenerifes Teide-bjerg (3.718 meter høj).

Picture9

Spanien elsker kød og er hele europas køkkenhave

Dette smarte kort over spansk mad efter region viser, hvor dominerende kød er over store dele af landet, når det kommer til basisfødevarer. Dog bliver spanien også kaldt hele europas køkkenhave da stort set alt frugt og grønt kan dyrkes i Spanien.

Picture10

En ægte ‘cheesathon’

Som dette kort over oste skildrer, har Spanien ingen grund til at misunde Middelhavets naboer Frankrig og Italien, når det kommer til sit repertoire af “quesos”.

Picture11

Spansk vin er blandt verdens bedste

Næste gang du er til en middagsfest, og nogen medbringer en flaske spansk vin, der ikke er Rioja, kan du bruge dette kort til at imponere dem med din spanske viden om ‘vino’, fra Abariños til Verdejos. Spanien er et af verdens største og vigtigste vinlande i verden og selv om de fleste danskere (desværre) har mest øje for fransk og italiensk vin, så er spanien altså også når det gælder vin, i den absolutte superliga.

Picture12

Spanien har masser af tog, men ikke alle er hurtige

Lige siden de første togspor blev anlagt mellem Barcelona og Mataróin 1829, har Spaniens jernbanenet udvidet sig enormt.

Desværre, som dette kort afspejler, er ikke meget af de 16.026 kilometer togstrækning, der udgør hurtigtog endnu. Men spanien og den spanske regering har i disse år stor fokus på at blive et af europas førende lande med det nyeste og hurtigste tognet.

Picture13

De regionale tog i Spanien opererer hovedsageligt ude ved kysterne

Spaniens pendeltogsystemer opererer i 12 af landets vigtigste storbyområder, men store dele af Spaniens indre regioner har endnu ikke dette miljøvenlige  transportmiddel til fuld rådighed.

Picture14

Pas på med at køre for hurtigt på de spanske motorveje

Som dette kort fra Spaniens trafikmyndighed DGT viser, er der hastighedskameraer spredt over meget af motorvejsnetværket. Så hold fartgrænserne og pas på med at køre for hurtigt.

Picture15

Spaniere fortsætter med at strømme til byerne

Affolkning i landdistrikterne er et stort problem i Spanien. Mange steder inde i landet, der engang var livlige handelssteder, bliver affolket og ender som spøgelsesbyer og glemte landsbyer. Centralregeringen og de lokale regeringer har fokus på problemet og tilskynder især børnefamilier at flytte til landsbyerne ved bl.a at forære dem bolig. Udviklingen hvor flere og flere kan arbejde hjemmefra kan være af stor betydning for at kunne tiltrække flere mennesker tilbage til landsbyerne.

På det følgende kort viser områderne i grønt spanske kommuner, der har færre indbyggere end i 2001 (jo mørkere det grønne er, desto alvorligere har affolkningen været).

Picture16

Dette var en lidt anderledes måde at se og forstå spanien på. Håber at du blev klogere på hvad dette fantastiske land har at byde på 🙂

Skrevet af

Christian Boesen

Direktør & Stifter

Bolig-Udland.dk – Spanien Specialisten