Viva las fiestas

26 Mar | 31 min read

Spanierne er et festligt folkefærd med en masse traditioner, og de benytter en hver given lejlighed til at holde en fest. Her følger en oversigt over de mest berømte fester rundt om i Spanien. Der findes mange mange flere mindre lokale fester som vi ikke har taget med her – og selv om de er mindre er de bestemt ikke mindre festlige af den grund 🙂

Andalusien

Februar:

Karnevalet i Cádiz – Den mest imødesete begivenhed, som de lokale varmer op til et helt år i forvejen. Karnevalet fejres generelt i storslået stil i det meste af Spanien, men på disse kanter er det karnevalet i Cádiz, der er værd at fremhæve. Elleve dages uafbrudt fest i hvad der må være en af verdens største gadefester med feststemte og udklædte folk i hobetal. En fest, du aldrig vil glemme.

April:

Feria de Abril – Den største og nok mest velkendte festival på disse breddegrader. Den kan dateres helt tilbage til 1847, og i en uge i april forvandles Sevilla til en fest uden lige med heste og dans i gaderne og tusindvis af boder der skaber en by midt inde i byen, hvor alle de lokale, og de turister der lægger vejen forbi, fester løs i tæt på syv dage i træk.

Semana Santa – Spanierne er et religiøst folkefærd, og derfor er påsken, eller Semana Santa, som den hedder på spansk, en vigtig begivenhed, hvor samtlige byer vil have en lang række optog, ligesom der kan være teaterforestillinger, flamencoopvisninger og meget mere. Det finder selvsagt sted i påsken og kan opleves over hele landet.

Batalla de los flores – Som du nok skal få syn for i denne gennemgang af fester i Spanien, så er Cordoba glade for både blomster og fester, så selvfølgelig har de også en decideret blomsterdyst til at byde foråret velkommen, hvor kvinder i traditionelle andalusiske kjoler kaster blomster ud til tilskuerne til den store parade.

Maj:

Cata del Vino Montilla – En decideret vinfestival i Cordoba, hvor mere end 20 spanske bodegaer byder på uovertrufne vinoplevelser, ligesom byen bakker op med en masse gratis udendørskoncerter.

Feria del caballo – Den første eller anden uge i maj afholdes den årlige hestemesse i Cádiz, hvor man hylder hestene, der har en lang og rig tradition i regionen. Der er en masse hesteaktiviteter og opvisninger, men festen har udviklet sig meget med årene, så i dag er der også forskellige danseopvisninger, og der festes til den lyse morgen, inden hele festivalen afsluttes med et storslået fyrværkerishow.

Feria de Cordoba – Er du forhindret i at tage til Feria de Abril i Sevilla, så er Cordobas Feria bestemt også et besøg værd. Der foregår på mange måder de samme ting, men på en lidt mindre skala.

Pilgrimsfærden til El Rocío – Mere end en million mennesker drager hvert år ud på den 17 kilometer lange pilgrimsfærd fra Almonte til El Rocío præcis 50 dage efter påske.

Cruces de mayo – Hele byen dyster i at lave de flotteste kors ud af blomster, og selvom festivalen måske ikke er så stor, så skaber det et billedskønt gadebillede i den lille uges tid, hvor blomsterkorsene pryder hele Cordoba.

Festival de los patios cordobeses – En kæmpe baggårdsfest, hvor indbyggerne i Cordoba i de første to uger i maj inviteret alt og alle indenfor, når de dekorerer deres baggårde og byder på flamencoopvisning, ligesom det er muligt at smage nogle af de lokale tapas.

August:

Hestevæddeløb på stranden – Siden 1845 har det været en årlig tradition  at se heste og deres jockey ride om kap på stranden Sanlúcar de Barrameda.

Feria de Malaga – Malaga står selvfølgelig ikke tilbage for hverken Sevilla eller Cordoba, når det kommer til enorme byfester. Der foregår et væld af kulturelle oplevelser i gaderne og på stranden, men mest berømt er nok de mange tyrefægtningsopvisninger, der finder sted i løbet af hele ugen, som festen varer. Alle der har været der kan kende de små glas på billedet. Alle går rundt med dem med om halsen i en snor. Så er ideen at man går fra telt til telt og får fyldt op.

September:

El Cascamorras – En festival med rødder der strækker sig tilbage til Middelalderen, hvor to små byer tæt på Cordoba ikke kunne blive enige om, hvor en statue skulle stå. Derfor drager en klovn i halvmærkværdigt tøj hvert år den sjette september fra Guadix til Baza for at forsøge at stjæle statuen. Her mødes han af lokale, der kaster maling på både ham og hinanden. Den niende september drager klovnen – El Cascamorras – så tilbage til Guadix, og der kastes nok en gang med maling. Det er svært helt at forklare, men det er årets højdepunkt, og en festival der skal opleves.

Fiestas de la Vendimia – En fest i Jerez de la Frontera, hvor man dyrker de tre ting, som regionen i særdeleshed er kendt for. Vin, heste og flamenco. En oplagt mulighed for at prøve ægte andalusisk kultur, og hvor der er en masse gastronomiske oplevelser i vente for de besøgende.

Oktober:

Feria de San Lucas – I Jaén fejrer de skytsenglen San Lucas, og det sker med en uges festlige begivenheder, der byder på alt fra teaterforestillinger til tyrefægtning.

De Kanariske Øer

Februar:

Carnival de Las Palmas – Et festfyrværkeri, der næsten kan måle sig med karnevalet i Rio de Janeiro, når det kommer til farver, glæde, dans og storslåede kostumer. Er blevet afholdt i Las Palmas siden 1574, da der for første gang blev inviteret til maskebal.

Maj:

Cruces y Fuegos de Mayo – På Tenerife, mere specifik i byen Los Realejos og gaderne El Sol og El Medio, dystes der hvert år i at lave de flottes blomsterbuketter, mens den gamle rivalisering mellem de to gader markeres med en grandios fyrværkeriforestilling.

Juni:

Fiestas lustrales de la bajada de la Virgen – Hvert femte år har den sidste søndag i juni siden 1680, markeret indledningen på en ugelang fest for at fejre den lokale jomfru. Der er stribevis af optog gennem byen, men mest spektakulær er den såkaldte dværgdans.

Corpus Christi – Kristi legemsfest er en stor begivenhed på samtlige af De Kanariske Øer, og begivenheden har vokset sig så stor, at den også inkluderer en masse kulturelle indslag som koncerter, teaterforestillinger, sportsbegivenheder med mere, der ikke nødvendigvis har det store med Kristi at gøre.

Juli:

Bajada de la Virgen de los Reyes – Hvert år, når det bliver den første lørdag i juli, fejrer indbyggerne på den lille kanariske ø, Hierro, deres skytshelgen ved at bære ham rundt til alle byer på øen i løbet af hele den måned, hvor festen står på.

Romería de San Benito Abad – En form for pilgrimsfærd, hvor flere af de lokale trækker i ældre, traditionelle klæder. Der er folkedans i gaderne, og så er det også en gastronomisk oplevelse med mange lokale egnsretter.

August:

Fiesta de la Rama – I den nordlige del af Gran Canaria forvandles byen Agaete hvert år den fjerde august til én stor fest, når de fejrer den lokale jomfru. Der er fest, sang og dans i gaderne, og så foreskriver traditionen, at de grene, som indbyggerne går rent med, slås mod havet , som man gjorde det i gamle dage, når man bad guderne om at sende dem regn.

Oktober:

Tamasite festen – Hvert år i oktober fejrer de lokale og besøgende på Fuerteventura San Miguel, og mindes slaget ved Tamasite i 1740, hvor de lokale drev britiske pirater på flugt.

Catalonien

April:

San Jordi – Den 23 april giver mændene kvinderne en rose, mens de til gengæld får en bog. Det sker for at fejre byens skytsengel, der besejrede den onde drage, og det er en romantisk dag, der er en slags Valentinsdag i Catalonien, ligesom det sidenhen er blevet gjort til bøgernes dag. Overalt vil du i Barcelona kunne finde boder med et stort udvalg af bøger, ligesom der vil være foredrag, koncerter og meget mere.

Maj:

Temps de flors – Girona forvandles i maj til verdens største blomsterhave, når Middelalderbyen pynter op med blomster i alle afskygninger og farver.

Juni:

Fiesta de La Patum de Berga – Afholdes under Kristi legemsfest, der fejres over hele Catalonien, men begivenhederne i den lille by Berga er så specielle med musik og udklædning, at festivalen siden 2005 har været en del af UNESCO’s verdensarvs liste.

Juli:

Festa del Renaixement – Renæssancefestival i Tarragona, hvor mere end 3.000 folk ihærdigt arbejder på at forvandle byen til som den så ud i 1600-tallet.

August:

Fiesta Mayor de Vilafranca del Penedés – Lidt uden for Barcelona i byen Vilafranca del Penedés møder du i slutningen af august og begyndelsen af september hvert år masser af ægte catalansk kultur og historie. Blandt andet de meget kendte Castellers, der er en slags mennesketårne, hvor folk i  alle aldersgrupper danner over tyve meter høje mennesketårne, hvor det er børn, der står øverst placeret.

Fiesta de Gracia – Hvert område i Barcelona har sin egen gadefest i løbet af sommeren, men mest kendt er Fiesta de Gracia, der finder sted i bydelen Gracia. Samtlige små gader har pyntet op med hver deres tema, så hver eneste gang du drejer rundt til en ny gasde, føles et som om, du træder ind i en anden verden. En storslået oplevelse.

September:

L’Aplec del Caragol – En sneglefestival, hvor mere end 200.000 mennesker i byen Lleida indtager over 12.000 tons snegle i løbet vaf et par dage. Velbekomme.

Fiestas de La Mercè – Endnu en af byens skytsengle, der fejres i storslået stil. Der afholdes et utal kulturelle begivenheder i byen i de dage, hvor festlighederne står på, og så er det også her, hvor det velkendte correfoc finder sted. De har et lidt andet forhold til fyrværkeri i Spanien, end vi har i Danmark, og derfor har de lavet et decideret løb, hvor djævle næsten skyder fyrværkeri efter de lokale, der løber langs gaderne i byen for at hylde La Mercè.

Valencia

Marts:

Fallas – Den største og mest internationale festival, som Valencia har at byde på, og som markerer forårets kommen. Den er på UNESCOS verdensarvsliste. Mere end 700 kæmpestore figurer sættes op overalt i byen og får lov at stå i et par dage, indtil de den 19. marts brændes af og skaber et kæmpe bål i Valencias gader.

April

Semana Santa – Påsken er særligt hellig i Valencia, så overalt i regionen fejres højtiden med flere optog og mange kulturelle indslag.

Juli:

Moros y Cristianos – I løbet af otte dage i juli rejser byen Villajoyosa tilbage i tiden, helt præcist til 1538, hvor de kom under angreb fra pirater, men hvor myten siger, at Sankt Martha kom de lokale til hjælp ved at sende et mægtigt uvejr, der udslettede hele piraternes flåde. Højdepunktet i festivalen er en rekonstruering af slaget fra dengang.

August:

La Tomatina – En årlig festival der afholdes i byen Buñol i den spanske region Valencia, hvor deltagerne kaster tomater efter hinanden. Tomaterne er sponsoreret af en af de lokale farmere og det er en ære at blive udvalgt som leverandør til denne skøre fest. Tomatina-festivalen afholdes hvert år den sidste onsdag i august og tiltrækker hvert år omkring 30-40.000 besøgende. En meget speciel oplevelse at være en del af. Husk skiftetøj 🙂

La Tomatina

La Cordà de Paterna – Cordà markerer afslutningen på Fiestas Mayores i Paterna, en bydel i Valencia, og finder sted i efter den sidste søndag i august. En uovertruffen fyrværkeriforestilling, det giver mulighed for virkelig at føle og opleve en festival, der er videregivet fra vores forfædre til i dag.

Feria de Agosto – I august fejrer Xátiva i provinsen Valencia på livet løs. Det har de gjort lige siden det 13. århundrede, og du vil kunne opleve et væld af koncerter, forestillinger og meget mere.

September:

Entrada de Toros y Caballos de Segorbe – Vi er ikke helt op på San Fermin niveau i Pamplona, når det kommer til tyreløb i gaderne, men det er stadig ikke helt ufarligt at færdes rundt i Segorbe i september, når heste og tyre, dog med ryttere, løber gennem gaderne.

Oktober:

Feria de Todos los Santos – I mere end 600 år har Cocentaina i Alicante (Valencia-regionen) ageret vært for denne landbrugs- og kvægmesse, der hvert år tiltrækker over 350.000 mennesker.

De Baleariske Øer

Maj:

Fiesta medieval en Ibiza – I et par dage bringes byen Ibiza tilbage til middelalderen. Troldmænd, hekse, dukker, jonglører, riddere, prinsesser, prinser, drager, kunstnere samt traditionel mad og drikke fylder området i det historiske centrum med farver og liv.

Juni:

San Joan – Den vel nok største festival på De Baleariske Øer finder sted i Ciutadella på Menorca. Faktisk er den måske endda på top 10 over de største festivaler i hele Spanien. Her kommer op mod 100.000 gæster til hvert år for at tage del i festlighederne, der byder på en masse heste rundt om i gaderne – og inde i husene – mens de lokale nyder deres gin og lemon og fester tre dage i træk.
Samtlige byer på Menorca har deres egen fest i løbet af sommeren, men San Joan er den første og absolut største, der indikerer at sommeren er på vej.

December:

El canto de la Sibila de Mallorca – Juleaftensdag er Mallorcas kirker fyldte for at se en kvinde og to kordrenge synge en traditionel sang, der kan dateres helt tilbage til Middelalderen.

Murcia

Januar:

Fiesta de las Cuadrillas de Barranda – Hvert år på den sidste søndag i januar fejrer byen Barranda i Murcia denne fest, hvor mange bands, kendt som ‘cuadrillas’, synger og optræder i gaderne.

Februar:

Fiestas de Carnaval de Águilas – Karnevalet fejres på entusiastisk vis med fire store parader, der fylder byen med farve, pragt og skønhed. De finder sted på karnevalsøndag, tirsdag og fredag og på Piñata-lørdag (weekenden efter selve karnevalet). Når natten falder på, strømmer folk til området omkring Plaza de España med kostumer og masker.

April:

Semana Santa – Også på disse kanter tager de påsken alvorligt, og flere af byerne i Murcia-regionen har festligheder dedikeret til påsken, hvor særligt de mange blomsterdekorationer rundt om i byerne fylder en del i gadebilledet.

Maj:

Los Caballos del Vino – En spektakulær festival hvor hestene hyldes, når de er smukt klædt på, mens tusindvis af folk følger deres parade rundt i gaderne i Caravaca de la Cruz. Der er priser til de bedst (ud)klædte heste.Los Mayos de Alhama de Murcia – Festivalen består i at tage dukker i original størrelser med menneskelige træk malet på deres ansigter og placere dem på dørtrin for at skabe en scene. Dukkerne er normalt klædt i tøj fra gamle erhverv, og de skal repræsentere hverdagssituationer eller satirisere moderne problemer.

September:

Fiestas de Carthagineses y Romanos – En fest der genskaber den romerske erobring af Cartagena, hvorfor du vil kunne se optog rundt i byen, med folk i fuld romersk mundering.

Feria de Murcia – Der foregår et væld af festlige begivenheder overalt i byen, der blandt andet byder på en kvægmesse, en pilgrimsrejse, diverse forlystelser, ligesom der også er en decideret tyrefægtningsfestival.

 

De største nationale festdage

Januar:
I Spanien er julen lidt anderledes, end vi kender den i Danmark. Familien mødes godt nok også både den 24. og 25. december, men der bliver ikke delt gaver ud her. Det sker nemlig først den 6. januar om morgen, hvor det er Helligtrekongersdag, eller Reyes, som de siger på spansk. Den 5. januar om eftermiddagen/aftenener ser man i hver en lille by et stort optog, hvor de tre vise mænd kører gennem byen og smider slik ud til de mange ventende og vinkende børn.

Det er tradition at børnene stiller mælk og kiks, udenfor døren inden de går i seng, til kamelerne. Næste dag er både mælk og kiks på mirakuløs vis forsvundet og når børnene vågner den næste morgen, har de vise mænd været forbi med gaverne i løbet af natten.

Maj:
Præcis som vi kender det i Danmark, er 1. maj Arbejdernes internationale kampdag, og der foregår flere store arrangementer rundt om i de forskellige byer, mens de fleste indbyggere gerne mødes i parker sammen med deres venner og nyder nogle af de gratis koncerter, der som regel finder sted.

Oktober:
Den 12. oktober hvert år fejrer Spanien sig selv, når der er national helligdag, Día de la Hispanidad. Det var den dag, Columbus opdagede Amerika og dermed indirekte udbredte det spanske sprog til resten af verden, og det fejres med fester og store parader rundt om i byerne.

December:

Den 6. december er grundlovsdag og kaldes også for La Pepa, og det er en dag, hvor den spanske grundlov fejres i hele landet.

Ovenstående er kun de vigtigste fester i de forskellige regioner hvor vi arbejder. Har du kendskab til gode byfester, som ikke er på listen så skriv venligst til os på info@bolig-udland.dk – så kigger vi på det og tager dem med. Jo mere komplet vi kan lave listen jo bedre 🙂

VIVA LAS FIESTAS

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag de bedste tilbud først!