Ti anderledes spanske retter, du bare skal prøve!

21 Apr | 7 min read

Efter vores seneste tema om mad og drikke har du sikkert fundet ud af at det spanske køkken er noget helt særligt. Men vi er ikke helt færdige – så gør dig klar til endnu en spændende gastronomisk tur rundt i landet. Vi præsenterer her nogle af landets mindre kendte og mere specielle retter. Men det gør dem bestemt ikke mindre  fantastiske.

Velkommen til 10 lækre kulinariske retter, som du bare skal prøve!

Percebes 

Gooseneck barnacle, percebe eller på dansk: en langhals. Barnacle samlere i Galicien trodser bølgerne i Atlanterhavet i vintermånederne og risikerer deres liv for at plukke disse specielle krebsdyr fra klipperne. De er svære at høste, uhyrligt dyre (op til € 300 pr. Kilo), utroligt grimme … men helt utroligt lækre.

Calçots

At spise løg lyder måske ikke eksotisk, men den catalanske calçotada-fest er en unik madoplevelse. De søde løg grilles først over flammer, fjernes af deres forkullede ydre lag og dyppes i salbitxada, et rigt udvalg af romescosauce med nødder, peberfrugter, hvidløg og tomater.

Coques de llardons

Kød og sukker? Denne usandsynlige kombination er en traditionel favorit i Catalonien, og når du først har prøvet det, vil du måske forstå hvorfor. Brødene er toppet med pinjekerner og stegte terninger af svinekødsfedt og derefter drysset med sukker for at skabe den helt rigtige kombination.

Cochinillo

Synet af døde smågrise i markedsboder eller på roterende på spyd i Castille-Leon har gjort mere end én person til vegetar. Men kan du se dig udover det er smagen af den færdige ret en kødfuld godbid af mørt kød og perfekt, sprød hud aromatiseret med røg fra traditionelle træfyrede ovne.

Bacalao

Salt torsk (Bacalao) er ikke, på trods af sit navn, salt. Opbevaring af fisken i salt giver den en kødlignende struktur, men smagen skylles ud under tilberedningsprocessen. Baskerne er mestre i madlavning med salt-torsk: prøv den klassiske bacalao al pil pil, serveret med en hvidløgs- og olivenolieemulsion.

Cocido (stuvet kød og grøntsager)

Forskellige regioner i Spanien sætter deres eget præg på denne ret ved at variere det inkluderede kød. Fra den catalanske escudella y carn d’olla der består af kylling og en slags kødboller til de mere almindelige med svineører, svinekød, blodpølser og oksekød. Bliver ofte serveret som to retter. Det lyder måske ikke tiltalende, men der er få retter der er bedre på en kold vinterdag.

Pimientos de Piquillo

Landmændene i Navarra provinsen er måske dem med de mest grønne fingre i Spanien, og regionen er kendt for sine fremragende grøntsagsretter. Søde røde piquillo peberfrugter fra Lodosa har endda fået sit eget D.O (Denominación de Origen) status og serveres almindeligvis fyldt med en cremet salt-torsk brandade.

Polbo á Feira 

Nogle gange set på menuer på spansk som polbo a feira, appellerer denne galiciske skål med skåret tentakler ikke altid til de kræsne. Du vil dog gøre dig selv en stor tjeneste at prøve det: på trods af sit gummiagtige omdømme er velkogt galicisk blæksprutte drysset med paprika og havsalt en velsmagende og lækker delikatesse.

Callos a la Madrileña

Mange turister trækker sig tilbage ved tanken om at spise tripe, men de lokale går glædeligt ombord i denne krydrede delikatesse, som kombinerer paprika, mørt oksekind og chorizo.

Mojama

Andalusierne har fortsat den arabiske tradition for at hærde frisk tun i den varme, tørre luft på Spaniens sydvestkyst i generationer. Resultatet, mojama, kan se ud som noget du køber til hunden i en dyrebutik, men er faktisk vidunderligt, når den er skåret meget tyndt og marineret i olivenolie. Prøv med nogle med mandler og et glas manzanilla sherry.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag de bedste tilbud først!