Q1 2019 analyse – Første tilbagegang siden opsvinget begyndte

22 Jul | 6 min read

Antallet af spanske boliger købt af udenlandske købere faldt i første kvartal i forhold til samme periode sidste år – det første årlige fald i et kvartal siden den udenlandske efterspørgsel begyndte sin fremgang igen efter krisen tilbage i 2010. Fire år før den lokale efterspørgsel begyndte at rette sig.

Antallet af ejendomshandler registreret i det spanske landregister hvor der er tale om en udenlandsk køber i første kvartal af dette år er totalt set på 16.331, ifølge den seneste rapport fra Spaniens Landregister. Dette tal hed 16.833 året før, hvilket betyder et fald på 3%.
Det største antal købere kom som altid fra Storbritannien (2.249), efterfulgt af Frankrig (1.232) og Tyskland (1.124).

Målt pr land falder alle de store europæiske markeder sammen i 1. kvartal, det er første gang der er sket siden krisen. Sverige fører an med en nedgang på hele 35% i forhold til sidste år, efterfulgt af Belgien, Tyskland, Storbritannien og Frankrig. Dette er de vigtigste markeder for feriehuse på den spanske kyst.

Den lokale efterspørgsel voksede med 4,8% i samme periode til 117.529 boliger, der var registreret i registret. Som følge heraf faldt udenlandske købers markedsandel en smule til 12%.

Det ser ud til, at udenlandsk efterspørgsel efter boliger i Spanien stagnerer en smule. Men det er en helt normal udvikling. Efter mere end 9 års uafbrudt vækst var der nødt til at komme en tid, hvor efterspørgslen blev kølet lidt ned. Det er dog ikke godt nyt for de mange nye projekter der skyder op langs den spanske kyst, der målretter sig mod nordeuropæiske købere af sommerhuse.

Faktorer, der kan skyldes forandringen i efterspørgslen, varierer fra marked til marked. Hvis der er nogle faktorer til fælles, kan det bl.a være høje ejendomspriser i Spanien, høje transaktionsomkostninger, bureaukratiske hindringer og manglende markedsgennemsigtighed.
Udviklingen i den udenlandsk efterspørgsel er nedadgående og ser ud til at fortsætte i de kommende kvartaler i det mindste. Vi følger udviklingen tæt herfra.

Hvad betyder det for sælgere: Sælgere skal være gode til at sætte prisen korrekt og vælge den rigtige samarbejdspartner (mægler) til at sælge boligen – så de købere der er i markedet finder boligen bider på. Ligeledes en mægler som gør et stort stykke markedsføringsarbejde for at få budskabet bredt ud til alle – både nationalt og internationalt.

Hvad betyder det for køber: Lavere efterspørgsel betyder at nogle projekter giver lidt extra for at få køberne over til sig…eller måske ligefrem sætter prisen ned! Som altid er det vigtigt med en god rådgiver (mægler) der kender markedet og har en direkte dialog med alle projekterne. Ligeledes brug en mægler der har adgang til alle gensalgsboliger på markedet.

Kontakt bolig-udland.dk på info@bolig-udland.dk eller på telefon 36964809 for mere information om markedssituationen eller hvis du blot vil have en snak om hvad dette betyder for dig, som enten sælger eller køber.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag de bedste tilbud først!