AdobeStock_264776624-1600x1067-1

Sol, sommer og sangria

Hvem har ikke drømt sig ned til den spanske sol og sommer liggende på den billedskønne, hvide sandstrand sippende til sangriaen? Eller tænkt på at tage på udflugt til en af de utallige vindistrikter og føle sig som en sand verdensmand eller kvinde, når den står på vinsmagning? Eller måske du mere er til de sene aftentimer på en af de adskillige fortovscafeer, hvor du kan nyde en af de mange, lokale øl. Uanset hvad du foretrækker, så kan Spanien slukke enhver tørst med sit store udvalg af drikkevarer.

Du kan næsten se det for dig. Temperaturen er på den anden side af de 30 grader, du ligger i skyggen og nyder udsigten ud over middelhavet, og så kommer tjeneren og spørger dig, hvad du gerne vil have at drikke. Valmulighederne står i kø, for hvad skal du dog vælge?

Den klassiske og forfriskende Sangria? En kold Estrella? Den lidt mindre tunge clara? En vermouth for at komme helt ned i tempo, eller måske det er tid til en granizado for at gøre de lokale selskab, inden den senere på aften selvfølgelig står på nogle af verdens allerbedste vine?

Mulighederne er uendelige, for Spanien har det hele og mere til. Det er meget mere end ”bare” Sangria, men lad os alligevel tage fat i den mest velkendte af dem alle. For du kan næsten ikke sige Spanien uden også at sige Sangria. Denne berømte drik, der har sit ophav på den iberiske halvø, hvorfor det da også kun er Spanien og Portugal, der officielt har rettighederne til at producere og markedsføre sangriaen.

I korte træk er det rødvin serveret i en kande med masser af frugt og lidt cava eller andre drikke med brus i, men den varierer mere end som så. For der findes utallige måder at tilberede den perfekte sangria. Frugterne kan variere fra alverdens bær til appelsiner, æbler og lime, ligesom nogle tilsætter et skvis eller to af forskellige former for alkohol så som vodka eller cognac samt lidt sukker til at gøre den dejlig sød i smagen. Der kan også tilføjes en smule kanel, for det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. I de senere år har den hvide sangria vundet mere frem, og her er det i stedet for rødvin, cavaen der er grundstammen i en drink, der ellers er meget lig den røde.

Sangria er drikken, du nyder, når du skal køles ned, eller når I er ude med familie og venner på en restaurant og nyder nattelivet og den summende sommerstemning. Sangriaen er ganske enkelt smagen af sommer.

Men det er ikke det samme som sommerens vin, for den har spanierne naturligvis også. Tinto de verano, som den rettelig kaldes er meget lig sangriaen, men den er lidt mere simpel. Faktisk kan den blot bestå af lige dele vin og 7up, men den findes naturligvis også i forskellige variationer.

AdobeStock 258385684

 

Vidunderlige vermouth

De lokale nyder bestemt også Sangriaen, men de seneste par år har vermouthen vundet mere og mere frem. Ikke mindst blandt den yngre befolkning. Faktisk så meget, at det i Spanien ikke bare er en drik, men et koncept. At vermouthe betyder indforstået at mødes med venner og spise lidt let, mens man får noget af drikke. Her fokuserer vi dog kun på selve drikken, der fås i en rød eller hvid udgave, og hvor mange barer har deres egen hjemmelavede udgave, for på disse breddegrader er en vermouth ikke bare en ingrediens i en cocktail, men i høj grad sin helt egen drik, og derfor popper der konstant nye vermuterias op over hele Spanien.

Den mest klassiske er den røde vermouth, hvor den af mærket Miró hører til blandt de ældste og mest traditionelle. Det er særligt søndag, der er blevet til vermouth dag over det meste af Spanien, og flere og flere hopper med på vognen og nyder denne søde, men dog stærke drik, der som oftest serveres med is, et par oliven på en tandstik og en lille skive appelsin på glasset.

Una cerveza, por favor

Selvom dit spanske ikke er helt på det niveau, du ville ønske, så ved du selvfølgelig godt, at cerveza er øl på spansk, og det gør du ganske givet, fordi Spanien har en rig ølkultur.  Spanierne elsker at gå ud og sætte sig på deres favorit bar og få sig en sludder og en Caña (lille øl) eller to. Spanien ligger faktisk nummer to på den seneste verdensrangliste over øldrikkende nationer, kun overgået af Tjekkiet. Hver Spanier drikker i gennemsnit hvad der svarer til 418 øl om året. Til sammenligning drikker danskerne “kun” 233 øl om året!

De senere år er Spanien også så småt kommet med på specialølvognen, hvor Cerveza La Cibeles og Rosita Negra er blandt deres mest berømte pale ales, ligesom La Pirata Tremenda er en dejlig specialøl. Ellers er det dog mest af alt i pilsner kategorien, at Spanien udmærker sig.

I Catalonien er det særligt Estrella, de lokale foretrækker, ligesom den lokalt producerede Moritz også er populær. Madrid er hjemstedet for Mahou, mens de i Andalusien er glade for Cruz Campo ligesom Alhambra, opkaldt efter det imponerende af slot af samme navn i Granada, også hører til blandt de lokales foretrukne øl.

Der findes efterhånden et væld af ølfestivaler i de fleste spanske byer året rundt, og er du glad for øl, så er Valencia så småt i færd med at udvikle sig til ølhovedstad i Spanien. De er kendte for deres mørkgyldne hvedeøl, Turia Märzen, der har fået navn efter den flod, der løber gennem byen, mens du også bliver nødt til at prøve Er Boqueron, der er en første af sin slags til at være brygget på vand fra Middelhavet.

Spanierne er glade og stolte af deres øl, men når det sommermånederne for alvor bliver varmt, er de ikke for fine til at mikse den med enten en gang Fanta lemon eller 7up og servere en lidt lysere, mere mild og frisk clara eller shandy, som den også kaldes, lidt afhængigt af hvor du rent geografisk befinder dig i landet.

AdobeStock 187630812

 

Fantastiske festivaler

Mens spanierne gerne nyder en øl hele året rundt, så er der andre drikke, der egner sig bedst til bestemte lejligheder. Forår og sommer i Spanien er ikke kun sol og strand, det er i høj grad også festivaler, og det er næppe nogen overdrivelse at påstå, at hver festival og region har sin helt egen drik, der knytter sig til den.

I Valencia nyder de gerne et glas valenciansk vand, der dog intet har med vandt at gøre. Aigua de València er en cocktail lavet af en base af cava eller champagne, appelsinsaft, vodka og gin.

Gin er faktisk grundstammen blandt flere spanske sommerdrikke. På de baleariske øer er de ekstremt glade for Gin amb limonada, eller pomada, som det også kaldes, hvor gin af det lokale mærke, Xoriguer, og lemon blandes sammen. Når der hvert år i slutningen af juni er San Joan i Ciutadella på Menorca er det næsten det eneste, de lokale drikker i de godt tre dage, hvor festen varer.

De fleste fylder det i et par store plasticflasker, mens andre har deciderede slush ice maskiner og laver en lidt mere kølig udgave kaldet for en granizado.

I Andalusien er det til Feria de Abril særligt drikken Rebujito, der er i høj kurs. En cocktail opfundet i Andalusien, der blander sherry og læskedrikke, typisk hvid limonade eller citron-lime soda.

Vin i verdensklasse

Det siges, at en god vin bliver bedre med årene, og det samme gør sig også gældende for den spanske vinkultur, hvorfor vi har gemt det bedste til sidst. For der er virkelig sket meget med spansk vin i løbet af de seneste årtier. De dage hvor druerne var overmodne er for længst passé, og nu er spanske vine i stedet blandt de absolut bedste i verden. Der er sket en udvikling, hvor der i stedet for kvantitet nu fokuseres på kvalitet, og det kan mærkes blandt Spaniens mange forskellige vine.

De fleste restauranter vil have et større udvalg af vine, hvor du aldrig går helt galt, hvis du bestiller en vin fra vindistriktet La Rioja, der er det nok mest berømte af sin slags, og hvor en dejlig, tør, rød crianza, der har ældet i minimum to år, hvoraf den i seks måneder har hvilet på eg, varmt kan anbefales. Et andet velkendt vindistrikt er Ribera del Duero, hvor klassikere som Vega Sicilia og Pingus stammer fra.

Er du mere til de mousserende vine, så er Spanien hjemsted for cavaen, og flere vingårde, eller bodegaer som de hedder på spansk, tilbyder rundture og vinsmagning. Heriblandt Cavas Codorníu i det nordøstlige Catalonien, der er den ældste familievirksomhed i Spanien.

Endelig så må vi heller ikke glemme sherryen. En hedvin udviklet i Andalusien, der både fås i tørre og søde udgaver.

Så læn dig blot tilbage, når tjeneren næste gang kommer forbi og nyd et glas, en flaske eller en hel kande af de mange spanske specialiteter.

Skål 🙂