Gensalgsboliger i Spanien steg med 7,2 % i 2018

13 Jan | 10 min read

Spaniens største avis “El Mundo” har fremlagt tal for, at prisen på brugte huse (gensalgsboliger) i Spanien nu er steget 7,2% i de sidste 12 måneder. Prisen på nye boliger (nybyg) steg med 6,1% i samme periode.

I samme periode var den største prisstigning i Madrid, hvor prisstigningen var + 10,9%. De regioner med højest vækst efter Madrid er: Melilla + 9,3%, Catalonien + 9,1%, Ceuta + 8,9% og Balearerne + 7%. Prisstigningen har været mindst i Extremadura + 2,2%, Castilla-La Mancha + 3,2%, Murcia + 3,9% og Galicien + 4,1%.

Der er opført 8% flere nye bygninger i Spanien i denne periode.
Nyligt offentliggjorte tal viser, at antallet af nybyggede huse steg med 8,1% i forhold til samme periode sidste år.

Både nye bygninger, antallet af videresalgsboliger og priser vokser. Men antallet af nybygs boliger er stadig langt under toppen af Spaniens byggeboom, der begyndte i slutningen af 1990’erne og varede indtil 2006.
Man er nødt til at gå ti år tilbage i tiden for at finde højere byggeaktivitet i Spanien end lige nu. I september 2006 blev der godkendt 126.753 boliger.

Stigende andel af udlændinge på Spaniens boligmarked

Antallet af danskere, der har købt boliger i Spanien er på de sidste seks måneder steget med 18,2%. Costa Blanca er igen det sted, de fleste udlændinge køber boliger; næsten 1/3 af udlændinge, der købte fast ejendom i Spanien, købte her.

Boliger i Spanien købt af udlændinge steg med 5,4% i første halvår af 2018 viser nye tal. 53.359 af de ejendomme, der blev solgt, havde en køber uden et spansk pas. Historisk set er tallet det største målt nogensinde.

Boligmarkedet i Spanien opfattes som værende meget attraktivt. Takket være boligkrisen, der nu er bag Spanien ligger priserne langt under tidligere rekorder, samtidig med at markedet viser både højvolumen og stigende priser. Siden 2014 har boligmarkedet i Spanien vist tegn på forbedring med både stigende priser og flere transaktioner.
I gennemsnit kostede en kvadratmeter 1687 Euro for de boliger, der blev købt af udlændinge i første halvår.
Antallet af køb fra briter er steget med 8,8%. De er den største gruppe af udenlandske købere efterfulgt af franskmænd, tyskere, romere og marokkanske borgere er på en femte plads som største udenlandske gruppe på det spanske boligmarked.

De fleste købte på Costa Blanca efterfulgt af Costa del Sol og Barcelona på tredjepladsen.
Skønt antallet af skandinaver som købere er stort i Spanien, er deres køb fokuseret på bestemte områder af kysten, det medfører at skandinaverne på nationalt plan ikke er blandt den største del af det udenlandske boligmarked. Antallet af svenskere og nordmænd der køber bolig har været stort i flere år, nye tal viser, at antallet af danskere er steget med 18,2%.

Ejendomme i Spanien koster nu 1656 Euro pr. kvardratmeter.

Tallene præsenteret i begyndelsen af november viser, at priserne i gennemsnit er 1656 Euro pr. M2 for huse og lejligheder, der er til salg i Spanien. Boligdata, der er baseret på værdien af mere end 115.000 boliger, refererer til et gennemsnitligt estimat på 1589,5 Euro pr. M2 i Spanien.

De samme tal fra boligafdelinger viser, at boligpriserne i Spanien nu efter fradrag af inflationen nu er 1% højere end et år siden. Skatteværdien er et konservativt skøn over boligværdier i Spanien.
Det er dyrest i de store byer, og den gennemsnitlige pris på både Costa Blanca og Costa del Sol er lavere end det nationale gennemsnit, men med store lokale variationer. Turistområderne har normalt betydeligt højere priser end nærliggende lokale områder.

Tal fra staten viser den højeste prisstigning i Madrid (8,3%) efterfulgt af La Rioja (6%), Balearerne (5,2%), Catalonien (4,8%), De Kanariske Øer (4,7%) og Andalusien (7%).
Tendensen man har set i et stykke tid nu er, at priserne kryber jævnt men langsomt opad. Antallet af solgte boliger stiger og størrelsen af boliglån er højere.

Bedre og hurtigere boligpriser i Spanien

Banco de España vil inden for kort tid indføre en ny lovramme, der vil standardisere og automatisere ejendomsvurdering i Spanien.

Centralbanken ønsker, at priserne ikke skal bruges til at bruge reelle data fra videresalgsboliger, når de vurderer ejendomme. Det er også ønskeligt at bruge automatiserede værktøjer, der kan gøre beskatning automatiseret, hurtigere og til lavere omkostninger. Centralbanken ønsker at definere et sæt regler for denne automatiserede form for værdiansættelse. Blandt andet ønsker man at gøre det standard, at kun data fra tilsvarende boliger i samme område vil blive brugt.

Hidtil har subjektive faktorer været en del af vurderingen. Noget der tillader to takster for nemt at give en forholdsvis anderledes værdiansættelse af den samme ejendom.

Centralbanken ønsker det således at det er standard, at alle takster har to værdiansættelser. En der viser boligmarkedsværdien og et tal, der er værdien af ejendommen som et pantobjekt, et tal, der sædvanligvis er under markedsværdien.

Banco de España har sendt et brev til operatører i branchen, der beder om tilbagemelding om forslagene før, men definerer en endelig lovramme for ejendomsvurdering i Spanien.

Flere spanske banker har allerede online værktøjer til boligvurdering på deres websider. De bruger avancerede computersystemer, der bruger “Big data”. Bankernes store datasæt og oplysninger fra offentlige registre, bruges til at beregne værdien af et hus baseret på beliggenhed, alder, størrelse osv.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag de bedste tilbud først!