Går du med overvejelser om at sælge din ejendom i Spanien?

26 Sep | 22 min read

Når man skal sætte sin bolig til salg i Spanien, er der masser af papirarbejde der skal gøres klar inden. I denne artikel forklarer vi, hvad du skal have på plads inden, så du ikke mister en mulig køber!

Der er mange grunde til, at folk beslutter at sælge deres spanske bolig. Omstændigheder ændrer sig og sygdom eller dødsfald kan ofte kræve, at vi ændrer retning i livet. Man kan også blot være kommet til et tidspunkt, hvor huset du købte ikke længere passer til dine nuværende krav til bolig.

Uanset årsagen til salget er det vigtigt, at du er forberedt, når du finder din køber. Der er godt gang i efterspørgslen og potentielle købere er næsten på et lige antal ift. sælgere. Men hvis du er så heldig at finde en køber til din ejendom, vil du ikke risikere at miste salget pga. formaliteter.

Af denne grund er det fornuftigt at være helt klar. Du har brug for et antal dokumenter, og du skal have disse tilgængelige for at lette salgsprocessen. Nogle af disse bør allerede være til stede, men nogle af dem kan kræve lidt mere benarbejde at få fat på.

Dokumenter du gerne skulle have allerede

Forhåbentlig har du allerede dit NIE-certifikat, der indeholder dit skatteidentifikationsnummer. Du havde brug for dette til at købe din ejendom i første omgang. Hvis du har købt din ejendom med et pant, så vil banken have dit skøde, og dette vil være nødvendigt for transaktionen at gå igennem.

Det gør livet lettere, hvis du kan præsentere dine forsyningsregninger. Dine el- og vandkontrakter skal ændres, når salget er gået igennem. At have disse tilgængelige nu vil sikre, at alt er overført, og du risikerer ikke at blive holdt ansvarlig for andres regninger.

Det kan være, at din ejendom er en del af en ejerforening (typisk lejligheder). Hvis det er, skal du være sikker på, at du har betalt alle fællesomkostninger. Administratoren skal kunne give dig en bekræftelse på skrift på, at der ikke er nogen udestående gæld.

Dokumenter, du skal have fat i

Når du sælger din ejendom, skal du præsentere et CEE (Energy Efficiency Certificate). Dette er obligatorisk og viser, hvor energi effektiv din ejendom er på en skala fra A (mest effektiv) til G (mindst effektiv). Dette certifikat skal tydeligt vises på alle annoncer af din ejendom. Certifikatet skal underskrives af en kvalificeret tekniker eller arkitekt og beregner brugen af el, gas og vand.

Hvis du er bosiddende i Spanien og ønsker at sikre, at 3% af betalingen for din ejendom ikke holdes tilbage, skal du være i stand til at bevise, at du har skattemæssig opholdsstatus. Du kan gøre dette med et certifikat udstedt af den spanske skattemyndighed.

Uanset hvad skal du have et certifikat for at bevise, at din ejendom er i overensstemmelse med kommunens krav til boligen. Når din ejendom først blev bygget, skulle den have fået en ”licencia de primera ocupación”. Denne licens erstattes derefter af opholdstilladelsen eller ”cédula de habitabilidad”.

Det sker ganske ofte, at folk finder, at de mangler deres beboelsesattest, når de skal til at sælge deres bolig. Hvis dette er tilfældet, bør en advokat være i stand til at hjælpe med at få en erstatning fra rådhuset på dine vegne.

Husk på at det er meget få mennesker der har alt på plads inden de skal sælge, men med en professionel og seriøs mægler og dennes juridiske repræsentant kan du være sikker på, at din ejendom virkelig er klar til at sælge når den rigtige køber dukker op. Bolig-udland har mange års erfaring og er specialister i køb og salg af fast ejendom på Costa Del Sol. Vi har altid flere tusinde aktive købere i vores køberkartotek, som blot venter på at finde den rigtige bolig – Måske det er din bolig de leder efter!

Fremgangsmåde ved salg

Når I har besluttet at sælge jeres ejendom, kan nogle dokumenter lette vores arbejde, hvis vi får dem på samme tid, som De beslutter Dem for at sætte Deres ejendom til salg hos os. Husk jo flere oplysninger vi har om Deres ejendom, jo bedre kan vi besvare spørgsmål fra de potentielle købere og også på den måde øge muligheden for et hurtigt salg.

Først og fremmest skal vi bruge et cadastrall nummer, så vi kan sætte boligen til salg.
Dernæst beder vi om følgende dokumenter og oplysninger på ejendommen og på dem, der har underskrevet skødet, da ejendommen blev erhvervet sidst.

Kopi af personlige dokumenter:

 • Pas og evt. af det gamle pas, hvis dette er blevet fornyet siden købet af boligen.
 • NIE-certifikater.
 • Residential kort (tarjeta de residencia), hvis De har fast bopæl i Spanien.
 • Skatte certifikat (tarjeta fiscal), hvis De har fast bopæl i Spanien.

Kopi af dokumenter vedrørende ejendommen:

 • Skøder (Escriture de Compra Venta).
 • Ibrugtagningstilladelse (Cedula de habitabilidad).
 • Sidste regninger for vand, el, gas, affald (Basura).
 • Sidste Suma bill (IBI).
 • Hvis ejendommen tilhører en ejerforening, skal man have en skriftlig erklæring fra administratoren på at man er ajour med betalingerne.
 • Kontaktoplysninger på Deres fiscale repræsentant, hvis De har en. Hvis ikke kan vi anbefale en god dansk advokat i dit nærområde, som kan assistere ifm. salget.
 • Husk desuden at sælger skal kunne præsentere en energiattest ved salg af sin bolig.

Alt dokumentation skal sendes til os elektronisk.

 

De ti salgstricks

Når papirerne er i orden er der også meget man kan gøre selv for at boligen fremstår så indbydende og salgsklar som muligt når der kommer nye mulige købere for at besigtige boligen.

Hvis I følger vores ti små ”salgstricks” så garanterer vi at boligen bliver solgt langt hurtigere og til den rigtige pris!

Salgstrick #1: Førstehåndsindtrykket er eneste chance for indtryk, du får
Uanset hvor godt dit hjem fremstår indefra, har dine potentielle købere allerede bedømt dit hjem før, de overhovedet træder over dørtærsklen. Du vil aldrig få en ny chance til at ændre folks førstehåndsindtryk. Det er vigtigt at få potentielle købere til at føle sig godt tilpas, velkomne og trygge allerede på vej hen mod huset. Du kan med fordel opfriske udendørsarealerne omkring dit hjem med billige buske og blomster i klare farver. Som regel kan du forvente at, de penge du bruger på udendørsarealerne ved dit hjem, vil tjene sig selv hjem igen fuldstændigt. Entreen er også meget vigtig i salgssituationer. Til dagligt bruges entreen oftest til opbevaring for jakker og nøgler. Skal du sælge din bolig, så indret gerne entreen indbydende ved f.eks. at stille en lille bænk derud, en vase med friske blomster eller måske et fad med småkager.

Salgstrick #2: Vær altid klar til fremvisning
Dit hus bør altid fremstå klar til fremvisning. Du ved aldrig helt, hvornår en potentiel køber kommer forbi. Derfor er du nødt til at være parat til, når det passer en evt. køber at se stedet, og huset bør altid fremstå i tiptop form. Lad være med at efterlade tallerkner i håndvasken, sørg for at tømme opvaskemaskinen, hold badeværelser skinnende, og tjek kringelkrogene for nullermænd. Det er selvfølgelig en smule besværligt, men det vil hjælpe med at få huset solgt.

Salgstrick #3: Køkkenet er vigtigst
Faktisk sælger du ikke dit hus, du sælger dit køkken. Det er så vigtigt, køkkenet er. Fordelene ved at ommøblere dit køkken er uendelige, og det bedste af det hele er, at du sandsynligvis får 85 % af dine udgifter tilbage. Det koster måske 100.000 kr. at udskifte bordplader, men en køber vil måske få næsten 40.000 kr. i nedslag, hvis køkkenet fremstår slidt. Den hurtigste og billigste måde at opdatere dit køkken inkluderer at male væggene og skifte hårde hvidevarerne. Brug gerne en neutral farve til væggene, så dine købere får præsenteret et blankt lærred, hvor de kan begynde visualiseringen af deres egen stil. Hvis dine midler er sparsomme, så kan du nøjes med at anskaffe en enkelt køkkenmaskine i rustfrit stål. Du spørger måske: Hvorfor en enkelt? Fordi hvis folk ser en fancy maskine, tror de, at alle de andre køkkenmaskiner også er dyre, og det hæver indtrykket af køkkenet.

Salgstrick #4: Fjern hjemmet fra huset
En af de vigtigste ting du kan gøre, når du gerne vil sælge dit hus er at af-personificere det. Jo flere personlige ting der er i huset, jo mindre er chancen for at potentielle købere kan forestille sig, hvordan der ville se ud, hvis de selv boede der. Derfor bør du fjerne 1/3-del af dine ting. Få det evt. opmagasineret. Dette inkluderer familieportrætter, evt. Samlinger og andre personlige sager. Overvej at hyre en bolig-styler for at få dit hjems fulde potentiale frem. At style dit hjem betyder helt enkelt bare at få sat møblerne de mest optimale steder for at gøre rummet mere harmonisk og udnytte pladsen bedst muligt.

Salgstrick #5: Overdriv ikke opgraderingen
Hurtige løsninger før et salg tjener sig ind, hvorimod større ændringer ikke på samme måde betaler sig. Du tjener formodentlig ikke dine penge ind ved at lave et enormt forbedringsprojekt lige inden salg af boligen. Sørg i stedet for at lave mindre ændringer, der vil kunne tjene sig ind på bedste måde. Giv væggene et nyt lag maling. Rens gardinerne eller køb nye, billige. Skift dørhåndtagene, hårde hvidevarer, sørg for at skabsdøre sidder ordentligt, reparer dryppende vandhaner og rens furer.

Salgstrick #6: Gem husdyrene
Du tænker måske, at en sød lille hund vil varme hjertet hos enhver mulig køber, men her tager du fejl. Det er ikke alle mennesker, der elsker hunde – eller katte for den sags skyld. Købere bryder sig ikke om at komme ind i et hjem og se en hundeskål fyldt med mad, dufte til kattebakken eller få tøjet fyldt med totter af dyrehår. Det giver købere indtryk af, at dit hjem ikke er rent.

Salgstrick #7: Brug den rigtige mægler
At hyre den forkerte mægler kan forhindre salget af din bolig. Sørg for, du har en mægler, som er velinformeret. Mægleren bør hele tiden overvåge listeservicen (MLS), holde sig opdateret på, hvilke ejendomme der er på markedet i området samt sørge for at din bolig bliver markedsført bredt i både ind- og udland via diverse messer og portaler. Find desuden en mægler, som følger med teknologien og som bruger de sociale medier aktivt – En teknikkyndig mægler har mange værktøjer, der kan få solgt dit hus. Vi ved godt hvem vi ville vælge til at sælge dit hus! 🙂

Salgstrick #8: Tænd lyset Næst efter beliggenhed er det købere efterspørger i et hjem, god belysning. Tag gardinerne ned, rengør vinduerne, skift lampeskærmene, sæt lampepærer med flere watt i lamperne og beskær buske udenfor for at få mere sollys ind. Gør hvad du kan for at få dit hjem til at fremstå lyst og opmuntrende. Det vil gøre det lettere at sælge.

Salgstrick #9: Halvtømte skabe
Opbevaringsplads er noget alle købere kigger efter, og aldrig kan få nok af. Fjern derfor halvdelen af alle tingene fra skabene, og arranger resten af indholdet, så det ligger pænt og ordentligt. Købere snuser rundt, så sørg for at holde orden I alle dine skabe og skuffer.

Salgstrick #10: Den rigtige pris
Find ud af, hvad din bolig er værd sammen med din mægler. Sænk så denne pris med 10-20% alt efter hvor meget du tør! Du vil blive overrendt med købere, der byder – selv på de værste markeder – Og de skal nok byde prisen op over dens værdi. Det kræver decideret mod, og de fleste sælgere tør simpelthen ikke at risikere det, men det er den ultimativt bedste strategi for at få din bolig solgt hurtigt på det marked, vi har i dag hvor der er så meget til salg.

Sørg for at disse ti tricks er opfyldt og at have styr på papirerne og boligen er med meget stor sandsynlighed solgt indenfor 6 måneder i det nuværende marked!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag de bedste tilbud først!