Boligprisudviklingen i Spanien

17 Oct | 5 min read

I de seneste år har Spanien været en vækstmæssig succeshistorie, og tendensen er fortsat ind i sidste halvår af 2018.

I 2. kvartal 2018 voksede økonomien med 2,7% i forhold til 2. kvartal 2017. Væksten var primært drevet af pæne bidrag fra den indenlandske efterspørgsel. På trods af den seneste tids afdæmpning i væksten outperformer Spanien fortsat det samlede euroområde. En afdæmpning i væksten er ikke bekymrende men snarere forventelig, når der tages højde for økonomiens konjunkturmæssige placering. Den seneste tids fremrykkelse af reformer har bidraget til at øge konkurrenceevnen, hvilket bl.a. har ført til, at landets kreditvurdering er blevet opgraderet af ratingbureauerne Fitch, S&P og Moody’s. Nykredit Markets forventer en samlet spansk BNP-vækst på ca. 2,5% i 2018.

2017 blev et hektisk år for den spanske delstat Catalonien, som udtrykte et ønske om løsrivelse. I december blev der afholdt valg i delstaten, hvilket resulterede i et spinkelt flertal til uafhængighedspartierne. Der var dog ikke et klart folkeligt mandat til at søge uafhængighed, og det vurderers nu at en selvstændighedserklæring i 2018 forekommer usandsynlig.

I juni fik Spanien en ny socialdemokratisk regering under Pedro Sánchez, der overtog efter et mistillidsvotum mod den konservative Mariano Rajoy. Den nye regering har udtrykt ønske om større social understøttelse samt en forhøjelse af selskabsskatterne, hvilket allerede er blevet mødt af modstand. Foruden politisk uro er arbejdsløsheden i Spanien fortsat høj sammenlignet med andre lande i euroområdet: 15,3% i 2. kvartal 2018. Siden 2015 er ledigheden i dag blevet nedbragt betydeligt, og samtidig er erhvervsfrekvensen øget. Ungdomsarbejdsløsheden er med 39% blandt Europas højeste, og der er således fortsat plads til forbedringer på arbejdsmarkedet.

Den generelle bedring i økonomien afspejler sig i boligpriserne, og fremgangen på boligmarkedet fortsætter derfor i 2018. I 1. kvartal 2018 steg priserne med 2,6% i forhold til 1. kvartal 2017, og ifølge valuarvirksomheden Tinsa, er priserne steget med yderligere 2,5% fra slutningen af 1. kvartal til slutningen af 2. kvartal 2018, når der tages højde for den normale sæsonudvikling. I den seneste tid er boligpriserne steget mere end indkomsterne, hvilket holder snor i boligpriserne, selvom det er fra et lavt udgangspunkt. Priserne er det seneste år steget i hele landet med Barcelona, Madrid og de balariske øer i spidsen, hvor den årlige prisstigningstakt ligger i omegnen af 9-10%. Nykredit Markets forventer, at bedringen på boligmarkedet vil fortsætte, og at boligpriserne i Spanien samlet set vil stige med 3-5% i 2018.

Hvad koster det?

Vil du vide, hvad det koster at låne til din drømmebolig, så klik her og prøv Nykredits låneberegner. På den måde kan du lede videre velvidende, hvad det koster at låne til din drømmebolig.

Ansøg om lånebevis

Boligprisudviklingen i Spanien, publiceret af Nykredit

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag de bedste tilbud først!