Efterspørgslen efter nybyggeri stiger - Hvordan vil det påvirke priserne?

By juni 6, 2022 4 min læsning
shutterstock 1416683351

Den store efterspørgsel betyder at der behøves mellem 150.000 og 200.000 nye boliger om året. Priserne for nybyggeri har deraf ramt nye rekorder.

Boligmarkedet i Spanien oplever lige nu et kritisk øjeblik i forhold til salg af boliger. I februar nåede salget af boliger et nyt maksimum siden 2007 med mere end 565.000 operationer i 2021, næsten 35 % mere ift. året før, hvilket repræsenterer den største historiske stigning indtil videre. I indeværende år indtil marts er tallene ikke faldet ifølge data fra National Institute of Statistics (INE).

Gensalgsejendomme dominerer fortsat markedet med mere end 450.000 operationer, et tal for salg af brugte boliger, der har slået rekorden der blev registreret i 2007 (med 448.918 enheder). I mellemtiden nåede nybyggeri hele 20,3% af det samlede salg i 2021 og nåede næsten 115.000 transaktioner, hvilket vendte tilbage til niveauer, der ikke er set siden 2014.

Og situationen fortsætter ad samme vej i 2022. I årets første kvartal er der allerede solgt mere end 165.500 boliger, mens der alene i marts blev registreret mere end 59.200 boliger. Heraf var knap 32.500 nye boliger mellem januar og marts, og alene i årets tredje måned blev der handlet 11.510 nybyggede boliger - anden måned i træk, hvor der blev solgt mere end 10.000 nybyggede boliger! Siden januar 2021 er salget af nybyggede boliger (næsten alle købt off-plan), ikke faldet til under 8.500 enheder hvilket ikke er set siden 2014.

Udbuddet af nybyggeri vil fortsat være lavere, end efterspørgslen.

Disse ret enestående tal viser, at det nuværende boligudbud ikke opfylder den efterspørgsel, der er fra købere på udkig efter en bolig i Spanien, især når vi kigger på nybyggeri. Mens salget af brugte boliger nu overstiger niveauet fra 2007, er salget af nybyggeri stadig 65 % under 2007 niveau.

Beregninger, der understøtter denne trend, fra Association of Builders Promoters of Spain (APCEspaña) anslår, at der er behov for mellem 120.000 og 150.000 nye enheder om året indtil 2030 for at dække markedets strukturelle efterspørgsel.

Byggesektoren ligger dog i øjeblikket på noget lavere niveau, hvad angår indhentning af nye byggetilladelser, som er dem, der forudser byggeri af boliger. Sidste år lukkede med 108.318 boliger med det nye byggeledelsesvisum, ifølge statistikker fra ministeriet for transport, mobilitet og byer (Mitma). Det er et tal, der fastholder den stigende linje, der blev set før pandemiens udbrud, og som ikke er set siden 2009.

Land-transaktioner forventes at blive moderat pga. det faktum, at den kraftige stigning i byggeomkostningerne vil få bygherrerne til at udvise ekstrem forsigtighed ved jordkøb med det formål at beskytte deres avancer i fremtiden", og det vurderes, at balancen mellem udbuddet og efterspørgslen vil forblive på omkring 100.000 enheder om året i de kommende år.

International Financial Analysts (AFI) forudser en opbremsning på boligsalg og boligpriser allerede i 2022 på grund af virkningen af ​​den økonomiske afmatning og eskaleringen af ​​inflationen.

Fra AFI kommenterer de, at "nybyggede boligtilladelser vil stagnere på omkring 110.000 enheder om året i 2022 og 2023" og fremhæver, at "stigningen i omkostningerne til forskellige byggematerialer sammen med vanskeligheden ved at dække ledige stillinger i sektoren, der kan føre til en stigning i lønomkostningerne, blot forstærker denne prognose for boligudbuddet på kort sigt.

Hvordan vil det nuværende marked påvirke priserne på nye boliger?

Hvis nogle analytikeres prognoser for huspriserne i slutningen af ​​2022 taler om en opbremsning i stigningerne, mellem 1 % og 4 %, er det endnu ikke blevet bemærket på det nuværende marked, hvilket måske endnu ikke har afspejlet virkningen af ​​invasionen af Ukraine i slutningen af ​​februar, og som allerede påvirker stigningen i priserne og forringelsen af ​​finansieringsforholdene, såsom den mere end ventede stigning i Euribor og i familiernes økonomi.

Lige nu oplever nybyggeri som sagt et boom i priserne, ifølge den seneste Euroval-rapport. Ifølge deres vurderinger er den absolutte gennemsnitspris allerede 33,3 % højere end under ejendomsboomet i 2007, hvilket giver en ny national rekordgennemsnitspris på 255.428 euro.

Ejendomsregistratorerne oplyste desuden i deres seneste Tinglysningsstatistik for 1. kvartal, at priserne på nye boliger nåede et nyt historisk maksimum på 2.025 euro/m2.

Men registratorerne advarer om, at et vist fald i aktivitetsniveauet ville være normalt, men at handelsniveauer over 480.000 enheder om året har antaget normalen. Både på kort og mellemlang sigt vil det være den nye normal med det antal gennemførte handler da efterspørgslen efter fast ejendom i Spanien ikke ser ud til at falde de næste mange år.

Alle eksperter er dog enige i en ting. Den vedvarende vækst i efterspørgslen og den stigende pristrend har gjort nybyggede boliger til en af de mest profitable muligheder på ejendomsmarkedet," præciserer de.

Det gamle ordsprog: ”Vent ikke med at købe fast ejendom – Køb fast ejendom og vent”, gælder altså stadig i høj grad på det spanske boligmarked…

Vi hos bolig-udland.dk er klar med kyndig og professionel hjælp, råd og vejledning hvad enten man som køber søger nybyg eller gensalgs bolig. Vi har kontrakter på 95% af alt nybyg samt adgang til over 99% af alle gensalgsboliger, langs hele den spanske middelhavskyst samt øerne.

 

Skrevet af,

Christian Boesen

Indehaver & Stifter

Bolig-udland.dk – Spanien Specialisten

Mail: info@bolig-udland.dk

Telefon: +34 609977262