Boligpriserne langs kysten oplever den største stigning siden pandemien

By september 28, 2021 3 min læsning
AdobeStock 66401721 1

Spanien oplever den største fremgang på boligpriserne siden slutningen af 2019. Bedre økonomi, stor efterspørgsel og ændrede vaner er medvirkende til opsvinget.

Prisen på boliger steg i andet kvartal af 2021 med hele 3,3 procent, og det er den klart største stigning siden fjerde kvartal i 2019, som var sidste kvartal, inden pandemien gjorde sit indtog. Det viser nye tal fra boligprisindekset fra det spanske svar på Danmarks statistik.

Boligpriserne i samtlige regioner er generelt steget fra april til juni, men der hvor der et sket den største udvikling er langs kysten og ikke mindst på øerne. De Kanariske Øer oplevede således en stigning på hele 6,4 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år, mens boligerne på De Baleariske øer, der tæller Mallorca, Ibiza, Menorca og Formentera havde en prisstigning på 5,7 procent. Hernæst fulgte Cantabria (5,3 procent), Murcia (4.4 procent) og regionen Valencia, hvor boligpriserne steg med 4,3 procent.

Omvendt var Madrid og Extramadura de områder, der oplevede den mindste stigning af de spanske regioner. En af årsagerne er ganske givet, at de to regioner ligger inden midt i landet, langt fra strand og vand.

Nedlukningen af Spanien i foråret 2020 har for mange mennesker nemlig skabt et større behov for at komme ud af byen og ud til kysten og større, frie, grønne arealer. Det er blandt andet derfor, at Spanien oplever en prisstigning blandt boliger langs kysten og på øerne, vurderer flere eksperter.

Det er ikke kun prisen, men også antallet af boliger langs kysten, der er steget i det seneste kvartal. Ifølge data fra Tinsa, så øgede hele 19 kystkommuner antallet af solgte boliger i forhold til samme tidspunkt sidste år. Af de kommuner der havde det største salg af antal boliger var blandt andre Torrevieja (3.248 solgte boliger) og Oriela (2.841), der begge ligger nær Alicante på Costa Blanca kysten samt Marbella (2.568) og Estepona (2.524) på Costa Del Sol.

Hjemmekontoret får priserne til at stige
Pandemien har også betydet, at flere EU borgere i dag arbejder hjemmefra, end de gjorde tidligere. Mulighederne for at arbejde hjemmefra har gjort at der er opstået en helt nyt marked. Mange udlændinge og især danske købere ser en mulighed for både at have en feriebolig og en hjemmearbejdsplads under sydens sol – og mange af disse boliger ligger i naturomgivelser langs kysten.

Priserne stiger hele vejen rundt, men det er særligt nyopførte boliger, der oplever markant fremgang. Den gennemsnitlige pris er steget med 6 procent og hele 4 procentpoint i forhold til sidste år, mens der for allerede opførte boliger er tale om en stigning på 2,9 procent og 2 procentpoint i forhold til året før.

Fordelingen af solgte boliger er nogenlunde 80 procent for lejligheder og 20 procent for villaer. Dermed er der sket et lille tilbagefald i antallet af solgte villaer fra fjerde kvartal i 2020, hvor Spanien nåede op på rekordhøje 22,5 procent, men procentdelen af solgte boliger der kan kategoriseres som villaer er stadig høj, og flere eksperter forventer, at det kommer til at ligge på nogenlunde samme niveau i de kommende måneder. Af samme grund forventes det også, at priserne på villaer langs kysten vil fortsætte med at stige i de næste kvartaler, da spanierne helt grundlæggende har ændret sit syn på boligområdet efter at have oplevet en af de hårdeste lockdowns i Europa. Flere og flere søger væk fra de små lejligheder og ud i det fri, hvor der er mere plads at brede sig på.

En del af forklaringen på de mange solgte boliger er også, at flere udlændinge igen er begyndt at se mod Spanien for at finde deres kommende feriebolig. I andet kvartal var Balearerne (29,8 procent), De Kanariske Øer (23,9 procent), Valencia (19,5 procent) og Murcia (14,7 procent) de regioner med flest handler foretaget af udenlandske købere.

Briterne er fortsat dem, der oftest investerer i ferieboliger i Spanien, men der er også sket en stor stigning blandt tyskere, franskmænd og især danskere, der nu investerer stort i feriebolig markedet i det spanske.