Bedre realkreditlån i Spanien

11 Apr | 4 min read

Endelig kommer Spaniens nye lov om realkreditlån. Loven begrænser bankernes skøn og giver forbrugerne bedre beskyttelse.

Det er også forbudt at give bankkonsulenter bonuser for antallet af låneaftaler, de kan opnå. Ifølge finansminister Luis de Guindos skal kvaliteten af de indgåede aftaler gå forud for kvantitet. Loven er under behandling i Parlamentet og forventes at træde i kraft her i begyndelsen af 2018.

Den nye pantelovgivning (Ley de Crédito Inmobiliario) kommer efter utallige retssager mod spanske banker for uretfærdige kreditaftaler indgået under lånefesten i årene før finanskrisen. Spaniens nuværende lovgivning på området er længe blevet betragtet forældet og har en meget svagere forbrugerbeskyttelse i forhold til andre europæiske lande.

Finansminister Luis de Guindos sikrer, at den nye lov har bred politisk støtte i parlamentet. Formålet med handlingen er at øge gennemsigtigheden i bankernes udlånspraksis, begrænse størrelsen af de provisioner, bankerne kan indgå i, og gennemføre EU-direktiver, der giver bedre forbrugerbeskyttelse.

Både højesteret i Spanien og EU-Domstolen har tidligere fastslået, at spanske banker har drevet klausuler, der har givet dem urimelige fordele for kunderne.

Med den nye lov håber man at undgå et nyt retssag mod spanske banker, som dem man har set for nylig samt at øge sikkerheden i den finansielle sektor.

En af de ændringer, der kommer, er at begrænse størrelsen af de provisioner, bankerne har ret til at kræve, når kunden indgår en låneaftale. Det er også forbudt for bankerne at oprette køb af andre finansielle produkter som en betingelse for at yde lån, og det skal være lettere at få lånet konverteret til valutaen i det land, hvor kunden har størstedelen af deres indkomst.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag de bedste tilbud først!